Roșia sau pătlăgeaua, deși este fructul unei plante care a fost adusă la noi abia pe la începutul secolului al XIX-lea, fiind de origine sud-americană, este unul dintre acele produse agricole cu care ne place să ne mândrim foarte tare. O fi fost adusă de peste mări și țări, dar abia pe pământul nostru românesc și-a găsit locul optim, astfel încât, nu-i așa, producem cele mai gustoase roșii din lume, după cum susținea un lider politic închis în prezent pentru fapte de corupție.

Pe de altă parte, am ajuns să importăm aproximativ 80.000 t de roșii în fiecare an, atât din țări membre ale Uniunii Europene, cât și din țări din afara spațiului european. În 2014, au intrat în România 32.838 t din spațiul comunitar și 22.074,1 t din afara Uniunii Europene, cel mai important partener comercial pe acest segment fiind Turcia. În anul următor, raportul a fost menținut: mai multe roșii au fost aduse din țări europene decât din alte state: 37.492,4 t vs. 20.283,1 t, observându-se chiar o creștere a cantităților din U.E. față de cele importate din afara uniunii. În 2016, raportul a fost 41.063,2 t vs. 35.415,5 t.

În 2017, raportul s-a inversat: am importat mai multe tomate din țări terțe, decât din state membre ale Uniunii Europene. Statistic, situația a fost așa: 31.912,6 t din U.E. și 44.630 t din afara spațiului comunitar. Politic situația a fost următoarea: la putere a venit PSD, condus de Liviu Dragnea, un lider politic suspectat la vremea aceea că vrea să scoată România din U.E. În 2019, acesta a intrat la închisoare pentru fapte de corupție.

De semnalat că, în același an, 2017, motivând că importurile de tomate copleșesc piața internă și dezechilibrează masiv balanța comercială, PSD a lansat un program numit ”Tomate românești”, finanțat de la bugetul public cu 3000 euro pentru 2 t de roșii livrate de producător la piață. În ciuda acestui sprijin guvernamental, de pste 30.000.000 de euro/an, importurile au continuat să crească: tot mai multe roșii din Turcia, tot mai puține din țările europene. Astfel, în 2018, au intrat pe piața românească 36.779,6 t din producție europeană și 49.217,1 t din afara U.E. Consultând statisticile Comisiei Europene am descoperit că furnizorul cel mai important din afara U.E. este Turcia. În anul comercial octombrie 2019/septembrie 2020, din cele 54.461 t aduse din afara U.E., 49.714 t au venit din Turcia. Astfel, importurile din Turcia au ajuns să depășească toată cantitatea adusă din țări U.E.

PNL a menținut în 2020 programul guvernamental, cu anumite modificări, dar l-a abandonat în 2021, anunțând prin vocea ministrului Agriculturii că va concepe și aplica alte măsuri de sprijin.

În urma unei analize efectuate de Lantulalimentar.ro pe baza datelor din rapoartele anuale privind reziduurile de pesticide din fructe și legume ( până la nivelul anului 2016, când au fost publicate date complete România, UE, țări terțe ), a reieșit că ”cele mai multe probe cu depășiri ale nivelului maxim admis au fost prelevate din producția internă. De asemenea, un număr considerabil de probe din roșiile românești au conținut urme de pesticide mai mari decât cele raportate de responsabilii de pe lanțul alimentar. Celelalte probe cu depășiri ale nivelului maxim admis au provenit din țări din afara spațiului european ( Albania, Iordania )”.

Din Turcia au ajuns tomate care au conținut reziduuri de pesticide mai mari decât cele raportate, dar fără să depășească nivelul maxim admis. Din țările membre ale Uniunii Europene nu au existat probe care să aibă urme de pesticide peste valorile maxime admise, dar au sosit, cu precădere din Italia și Spania, roșii care au conținut pesticide mai multe decât cele raportate de responsabilii de pe lanțul alimentar sau probe cu urme de pesticide mai mari decât cele raportate de responsabilii de pe lanțul alimentar, dar fără să depășească nivelul maxim admis.

Din raportul sumar aferent anului 2018 ( datele nu au mai fost oferite în detaliu ) reiese că nu a fost depistată nicio probă de tomate cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis, nici din producția intern, nici din roșiile din U.E. sau din afara U.E. În schimb, în raportul întocmit numai pentru producția internă, din 2019, este menționat că a fost depistată o probă cu reziduuri peste nivelul maxim admis, iar aproape 50% din probe au avut reziduuri sub nivelul maxim admis. Datele privind probele din producția U.E. și non U.E. ajunse pe piața românească nu au fost publicate.

Lantulalimentar.ro susține sprijinirea financiară de la bugetul de stat ( menționăm că există și un sprijin european numit Sprijin Cuplat, care ajunge la 4000 euro/ha ) a producătorilor români de tomate, dar ar trebui să existe reguli stricte, mai ales în ce privește utilizarea pesticidelor, dar și a formării prețurilor pe lanțul de aprovizionare.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment