În plină pandemie de Covid-19, exportul de carne de pui din România s-a apropiat anul trecut de 20.000 de tone, dublu față de vârful atins în 2018, când cantitatea totală vândută pe piața extra-comunitară a fost 10.814 t.

În 2019, exportul a fost de numai 8.171 t.

În 2010, a fost comercializată în țări terțe o cantitate de 7.437 t. Până în 2017, exporturile de carne de pui ale României în țări din afara Uniunii Europene nu au depășit 10.000 t.

Cea mai mare cantitate de carne de pui din România a ajuns în 2020 în Regatul Unit, 10.288 t. Anul acesta, după ieșirea efectivă a Marii Britanii, până în aprilie au fost vândute 1070 t.

Câțiva parteneri importanți se află pe continentul african. Ghana a cumpărat 2860 t de carne de pui românesc și Congo, 1442 t. În Liberia au ajuns 455 t, în Mozambic 250 t.

Partenerii comerciali din Republica Moldova au cumpărat 785 t, cei din Serbia, 478 t, cei din Kosovo, 961 t.

Puiul românesc a ajuns și în Hong Kong, 689 t și în Vietnam, 45 t.

De observat o scădere a exporturilor pe piața turcească: numai 16 t în 2020, în timp ce în 2019 cantitatea a fost de 4681 t.

Uniunea Europeană a exportat anul trecut în total 2.258.886 t, un record în ultima decadă. În 2019, cantitatea a fost de 1.768.462 t. Recordul din 2020 a urmat unei serii de creșteri constante a exporturilor de pui european în ultimii zece ani.

În 2020, cea mai mare cantitate, 673.747 t, a ajuns în Regatul Unit, dar anul acesta, după ieșirea Marii Britanii din U.E., exporturile pe această piață au fost de  60.864 t până în luna mai.

Analiștii pieței agro-alimentare au semnalat un interes crescut al consumatorilor de pretutindeni pentru carnea de pui, în detrimentul cărnii roșii. Pandemia Covid-19 a intesificat acest consum, iar oferta Uniunii Europene a fost promptă.

foto cover @pexels.com/lukas


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment