Lucrează zi și noapte. Distinge mai bine decât omul care sunt tomatele coapte, gata de recoltat. Senzorii îl ajută să identifice 50 de tipuri de fructe. Cam acestea ar fi principalele calități ale ”Fecioarei”, robotul creat de Root AI, un start-up din Somerville, Massachusetts.

Culegătorul automat a fost produs pe fondul unei crize tot mai intense a forței de muncă în agricultura americană. Fermierii din SUA cheltuiesc anual peste 34 de miliarde de dolari pentru a-și plăti muncitorii, potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite. În ciuda costurilor mari pentru forța de muncă, mulți fermieri amerciani ar dori să angajeze mai mulți muncitori, dar nu le este ușor să-i găsească. Dacă, în sfârșit, reușesc să angajeze pe cineva, acesta este de obicei o persoană în vârstă, care nu prea face față sarcinilor de la fermă, notează publicația cnbc.com.

Primul robot agricol al companiei Root AI, supranumit Virgo 1, poate suplini cu brio munca efectuată de un muncitor uman: culege roșii fără să le altereze și detectează coacerea mai bine decât oamenii.

”Fecioara” este un robot cu comandă automată, prevăzut cu senzori, inclusiv cu micro-camere de luat vederi. Robotul poate fi activ în sere comerciale mari, în orice oră din zi și din noapte, reușind să detecteze  roșiile suficient de coapte pentru recoltare. „Degetele” robotului sunt fabricate dintr-un plastic sigur pentru alimente, foarte flexibil și ușor de curățat. Josh Lessing, fondator și CEO al Root AI, spune că acesta este un aspect foarte important: „riscul pătrunderii unor boli în fermă trebuie gestionat bine. La fel ca atunci când culegi cu mâinile tale, există riscul ca robotul să răspândească în jur mucegai, virusuri sau ouă de insecte. De aceea, e important ca sistemul de apucare ale robotului să poată fi spălat. Face parte din efortul făcut pentru a menține plantele în siguranță. ”

Marea noutate adusă de Virgo 1 în domeniul roboticii agricole este aceea că producătorul poate scrie un nou software AI și poate adăuga senzori suplimentari sau dispozitive de prindere adaptate pentru diferite culturi agricole.  „Este o platformă mobilă completă, care permite recoltarea a tot ce aveți nevoie”, spune Lessing.

În acest fel, Virgo 1 reprezintă un progres semnificativ față de alți roboți de recoltat, cum ar fi cel care culege mere, creat de Abundant Robotics, robotul care culege căpșuni Agrobot și cel care recoltează ardei, produs de Sweeper.

Virgo 1 a fost testat anul trecut în sere comerciale, din SUA și Canada. Anul acesta, în aprilie, start up-ul Root AI a fost cumpărat de compania de agritehnologie AppHarvest, care deține în portofoliu sere de tomate și alte legume în Statele Unite. Prețul total a fost de 60 de milioane de euro, din care 10.000.000 euro au fost achitați cash. Fostul CEO al Root AI, Josh Lessing, a primit o funcție de conducere în cadrul AppHarvest, a anunțat nasdaq.com. AppHarvest foloselte cu 90% mai puțină apă decât culturile în câmp, iar apa provine din precipitații, fiind reciclată.

foto cover thereportrobot.com

.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)