Lipsa de forță de muncă pentru recoltarea fructelor, resimțită cel mai acut în Europa, este pe cale să fie atenuată prin sistemul FATM (Roboți autonomi zburători) oferit de firma Tevel: roboții vor fi puși să recolteze caise în Italia, chiar în luna iunie a acestui an. Simone Pollano, director general pentru Europa al Tevel Aerobotics Technologies LTD, subliniază însă că „automatizarea nu este un proces de înlocuire a forței de muncă”.

„Pentru 2022, suntem concentrați și angajați să ne îndeplinim planul în Italia. Vom începe în iunie, cu recoltarea caiselor, apoi vom trece la culesul piersicilor și nectarinelor și, în cele din urmă, vom finaliza operațiunile din regiunea Emilia Romagna cu recoltarea perelor, în septembrie. Oferta noastră comercială pentru culesul merelor o vom face în colaborare cu Rivoira Giovanni & Figli s.p.a. – unul dintre primii noștri clienți, care a înțeles importanța tehnologiei noastre. Marco Rivoira este un lider în exportul de produse agricole proaspete, care ajută TEVEL să își îmbunătățească sistemele, exact acolo unde agricultura va avea cel mai mult nevoie de datele noastre de recoltare – greutatea, dimensiunea și calitatea fructelor culese”, spune Pollano.

Darwin wcdi (we can do it), principalul creator de platforme de recoltare a fructelor, din Italia și Spania, și Tevel Aerobotics Technologies LTD, un dezvoltator de roboți de recoltare a fructelor, din Israel, și-au unit forțele recent pentru a crea primul sistem autonom integra din lume, gata să fie comercializat, pentru recoltarea fructelor.

Pot fi recoltate diferite fructe

„Pentru 2022 și 2023 ne simțim pregătiți pentru mere, nectarine, prune, caise și, sperăm, pere. Culegerea în scopuri comerciale poate începe de anul viitor și deja primim precomenzi pentru Italia și Spania. Prioritățile noastre vor fi să începem cu livezi concepute pe sisteme de cultură de tip gard viu. În același timp, favorizăm livezile care sunt extinse și unde costurile forței de muncă sunt cele mai mari și imigrația este cea mai dificilă (Europa Centrală și de Vest, precum și Marea Britanie). Pe scurt, acestea sunt prioritățile noastre imediate. Dincolo de asta, există o cerere puternică din partea fermierilor din întreaga lume de a-i sprijini în campaniile de recoltare la avocado, citrice și kiwi. Centrul nostru de cercetare din Israel lucrează la aspectele de cercetare și dezvoltare ale sistemului, incluzând echipamente care vor fi lansate în următorii ani”, spune Pollano.

Roboții zburători, cumpărați sau închiriați

„Roboții sunt disponibili comercial ca un serviciu de închiriere oferit pentru un plan de management multianual, iar din trimestrul 3 al anului 2023 vor fi disponibili comercial pentru cumpărare, la un preț competitiv. La Berlin ( Târgul Fruit Logistica, n.n. ), am prezentat primul nostru model de parteneriat prin care un producător de platforme de recoltare „integrează” sistemul nostru de 4 sau 8 drone FAR. Acest sistem integrat va fi utilizat în a doua jumătate a anului 2022 ca serviciu de cules de fructe și va fi disponibil pentru a fi achiziționat pentru precomenzi care urmează să fie preluate începând cu anul viitor. În funcție de client vom stabili detaliile tranzacției. Primim și cereri de la companii care văd oportunitatea de a deveni parteneri ai TEVEL, oferind servicii de recoltare a fructelor cultivatorilor din anumite zone geografice. Acesta este un al doilea model de operare pe care noi, cei de la TEVEL, îl urmărim cu interes. Se va potrivi fermierilor care nu vor să cumpere roboții. Furnizorul de servicii va putea realiza recoltarea fiind plătit în euro/tonă, având în vedere că sistemul percepe și înregistrează greutatea fiecărui fruct, în timp ce acesta este cules. Veniturile vor fi împărțite între furnizorul de servicii și Tevel”, explică Pollano.

„Permiteți-mi să subliniez un ultim punct important. După cum s-a dovedit în orice altă industrie, automatizarea nu este un proces de înlocuire a forței de muncă, ci un factor care permite omenirii să realizeze mai multe sarcini mai bine, adică cu o calitate mai bună și o perspectivă mai profundă. Istoria agriculturii dovedește acest lucru cu prisosință, cel puțin de la inventarea plugului”, precizează Pollano.

foto cover autoevolution.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

1 Comment

  1. Lumea buna nu fac bombe si ajuta ca lumea sa fie mai buna .Cinste lor !

Write A Comment