Din cele 1861 de probe de legume, fructe și cereale analizate în 2020 de Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide și Produse Vegetale din București, 234 au fost probe de roșii, prelevate din producția autohtonă, 195 de probe fiind din roșii obținute în cadrul Programului guvernamental ”Tomate românești”. Din aceste 234 de probe, 129 ( 55% ) au fost fără reziduuri de pesticide, iar 105 ( 45% ) probe au conținut reziduuri de pesticide.

Din acestea, într-o singură probă a fost detectată o cantitate de pesticide peste nivelul maxim admis, adică a fost probă neconformă.

Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante și Produse Vegetale Târgu Mureș a analizat anul trecut un total de 1001 probe de legume, fructe și cereale. Dintre acestea, 143 au fost probe de roșii, prelevate din culturi înscrise în Programul ”Tomate românești”: 126 ( 88,11% ) de probe au fost fără reziduuri de pesticide, iar în 17 ( 11,89% ) probe au fost detectate reziduuri de pesticide, însă sub nivelul maxim admis.

Laboratorul din Târgu Mureș nu a raportat nicio probă de tomate neconformă, cu reziduuri peste nivelul maxim admis.

Laboratorul din Târgu Mureș analizează probe furnizate de Oficiile Fitosanitare din județele: Alba, Bihor, Bistrița, Botoșani, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Maramureș, Mureș, Sibiu, Sălaj, Satu Mare și Suceava, celelalte județe fiind arondate laboratorului din București.

În ce privește tomatele din import, laboratorul din București a analizat 3 probe de roșii cherry, din care o probă a fost fără reziduuri de pesticide și 2 probe cu reziduuri, din care o probă a fost neconformă, adică reziduuri peste nivelul maxim admis. Totodată, laboratorul din București a analizat alte 33 de probe de roșii, din care 22 ( 67% ) au fost fără urme de pesticide, iar 11 ( 33% ) probe au conținut urme de pesticide, din care o probă a prezentat reziduuri peste nivelul maxim admis.

Laboratorul din Târgu Mureș a analizat 24 de probe de tomate din import, din care 10 ( 41,67% ) au avut urme de pesticide, iar 14 ( 58,33% ) au fost fără reziduuri. Laboratorul din Târgu Mureș nu a raportat nicio probă neconformă din import.

Reziduurile de pesticide întâlnite în legume sunt, în special: fluopiram, piriproxifen, acetamiprid, clorprofam, tebuconazol, boscalid, fludioxonil, spiromexifem. Reziduurile de pesticide detectate în legume provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide.

foto cover @Lantulalimentar.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment