Natura deține impresionante rezerve de proteine. Nu toate aceste surse însă au ajuns până acum să fie preluate în obiceiurile alimentare ale multor popoare. Până acum, dar ce va fi de aici înainte? Noi, europenii, nu suntem încă obișnuiți să consumăm insecte. Cei mai mulți dintre noi nu consumă, dar, ținând cont că în urma fluxurilor migratorii puse în mișcare în ultima jumătate de veac, dinspre Asia, continent cu obiceiuri alimentare un pic diferite de ale noastre, numeroși asiatici s-au stabilit în Europa, cu siguranță cererea de astfel de alimente este în creștere.

O creștere a cererii la care contribuie și noile idei privind protejarea mediului: fermele de insecte sunt mult mai prietenoase cu mediul, contribuie la așa-numita sustenabilitate a sectorului agro-alimentar. Înregistrând astfel de tendințe, la începutul acestui an, Comisia Europeană a autorizat, ca aliment nou, viermele de făină, iar acum, lăcusta călătoare. Decizia pentru Locusta migratoria a fost luată în 12 noiembrie și publicată în astăzi, 15 noiembrie, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Astfel, Locusta migratoria sub formă congelată, uscată și de pudră se include în lista cu alimente noi autorizate a Uniunii. Pe o perioadă de cinci ani de la 5 decembrie 2021, numai solicitantul inițial, societatea Fair Insects BV, este autorizat să introducă pe piața Uniunii alimentul nou menționat, cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține autorizația pentru alimentul nou fără a face trimitere la datele protejate în temeiul articolului 2 sau cu acordul societății Fair Insects BV.

Datele cuprinse în dosarul de cerere, pe baza cărora autoritatea a evaluat alimentul nou menționat la articolul 1, asupra cărora solicitantul susține că deține drepturile de proprietate și în absența cărora alimentul nou nu ar fi putut să fie autorizat, nu pot fi utilizate în beneficiul niciunui solicitant ulterior timp de cinci ani de la 5 decembrie 2021 fără acordul societății Fair Insects BV.

(7)În avizul său, autoritatea a concluzionat că Locusta migratoria sub formă congelată, uscată și de pudră este sigură pentru utilizările propuse și la nivelurile de utilizare propuse. Prin urmare, avizul autorității oferă suficiente motive pentru a se stabili că Locusta migratoria sub formă congelată, uscată și de pudră, în condițiile de utilizare specifice, respectă dispozițiile articolului 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283.
(8)În avizul respectiv, autoritatea a concluzionat, de asemenea, pe baza unui număr limitat de dovezi publicate privind alergiile alimentare la insecte în general, care au legat în mod echivoc consumul de Locusta migratoria de un număr de cazuri de anafilaxie, și pe baza dovezilor care demonstrează că Locusta migratoria conține o serie de proteine potențial alergene, că consumul acestui aliment nou poate provoca sensibilizarea la proteinele conținute în Locusta migratoria. Autoritatea a recomandat, totodată, efectuarea unor cercetări suplimentare cu privire la alergenicitatea Locusta migratoria.

Potrivit avizului autorității ( EFSA ), consumul de Locusta migratoria sub formă congelată, uscată și de pudră poate cauza reacții alergice la persoanele care sunt alergice la crustacee, la moluște și la acarieni. În plus, autoritatea a remarcat faptul că acest aliment nou poate conține alergeni suplimentari, în cazul în care acești alergeni sunt prezenți în hrana insectelor. Prin urmare, este oportun ca formele congelată, uscată și de pudră ale Locusta migratoria puse la dispoziția consumatorului ca atare și produsele alimentare care le conțin să fie etichetate în mod corespunzător, în conformitate cu cerințele prevăzute la articolul 9 din Regulamentul (UE) 2015/2283.

Condițiile în care poate fi utilizat alimentul nou:

Locusta migratoria sub formă congelată, uscată și de pudră; produse din cartofi prelucrați; preparate pe bază de leguminoase și produse pe bază de paste; produse analoge cărnii; supe și supe concentrate; leguminoase și legume în conservă/la borcan; salate; băuturi de tipul berii, amestecuri pentru băuturi alcoolice; produse de cofetărie din ciocolată; fructe cu coajă lemnoasă, semințe oleaginoase și năut; produse pe bază de lapte fermentat congelate; cârnați.

foto cover: www.grasshoppersofeurope.com

Citiți AICI documentul integral.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment