Liderii Uniunii Salvați Țăranul Român, o structură asociativă compusă din numeroase cooperative agricole, în special din domeniul legumiculturii, s-au întâlnit recent la București cu responsabili din Ministerul Agriculturii, cărora le-au înaintat o listă de revendicări, cele mai numeroase dintre acestea fiind de ordin financiar.

Astfel, potrivit unei postări pe pagina de facebook a USTR, reprezentanții legumicultorilor au cerut, printre altele:

– acordarea de ajutoare de stat către legumicultorii mici și medii în contextul prețurilor foarte scăzute de achiziție la legumele de sezon;

– acordarea unui ajutor de stat pentru formele asociative, respectiv cooperativelor, dar și altor entități care se află în lanțul comercial nu li sa acordat nici un fel de sprijin, deși se puteau acorda până la 200.000 euro. În acest context solicităm acordarea unui ajutor de stat de la 100.000 la 300.000 euro;

-acordarea unui voucher în cuantum de 3000 euro pentru fiecare producător agricol, respectiv pentru producătorii mici din sectorul legumicol, pomicol și de creștere a animalelor înscris la APIA precum și producătorilor agricoli care nu sunt înscriși la APIA dar fac parte dintr-o cooperativă sau o formă asociativă;

– În vederea susținerii producătorilor agricoli Ministerul Agriculturii trebuie să promoveze Legea nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură și în același timp să nu mai proroge termenul de intrare acestei legi în vigoare având în vedere că termenul de intrarea în vigoare a fost prorogat prin OUG 225 din 2020. Legea, prorogată de guvernul Cîțu până la 1 ianuarie 2022, prevede acordarea unor prime de comercializare de 200 de euro/tonă vândută procesatorului  – până la o sumă totală de 20.000 de euro/beneficiar  – sau consumatorului final – până la 10.000 de euro/beneficiar.

USTR a mai cerut și scutirea de la plata impozitului pe venit și de la plata impozitelor pe terenuri, utilaje agricole numai pentru producătorii agricoli care comercializează legumele și fructele individual sau prin forme asociative (asociații, cooperative, societăți comerciale) și controlul formelor asociative care comercializează produsele, dar și subvenționarea de către stat a motorinei utilizate în fermă pentru producerea de legume (sere, solarii), a energiei electrice, a apei pentru irigat precum și a inputurilor necesare producției (semințe, substanțe necesare producției ).

Pe lângă aceste revendicări de ordin financiar, au mai fost înaintate și alte cereri care vizează relația producătorilor agricoli cu hypermarketurile, controlul importurilor de legume și fructe, investiții ale ministerului, dialogul instituției cu reprezentanții fermierilor, etc.

Citiți AICI întreg comunicatul USTR.

Propun să facem câteva calcule. Pentru ajutorul de minimis instituit recent de guvern pentru cultivatorii de legume în sere și solarii s-au înscris aprox. 15.000 de fermieri. Am putea să mai adăugăm și alte categorii de producători ( pomicultori, cultivatori de legume în câmp, etc ), dar să lucrăm cu acest număr 15.000.

Acordarea unui ajutor de stat de 2000 de euro/beneficiar ( liderii USTR nu au avansat un cuantum ) ar însemna 30.000.000 de euro.

Acordarea unui ajutor de stat pentru fermele asociative de 200.000 de euro, dacă luăm în calcul existența a aprox. 100 de beneficiari, ar însemna o sumă totală de 20.000.000 de euro.

Acordarea uni voucher de 3000 de euro = 45.000.000 de euro.

Acordarea de prime de comercializare: sunt diferențe majore într elegumicltori. Unii ar încasa fie 10.000 de euro, fie 20.000 de euro, în funcție de beneficiarul legumelor. Propun să luăm în calcul că fiecare ar livra o cantitate de 10 t de fructe și legume. 10 t x 200 euro/t = 2000 euro/beneficiar. 15.000 beneficiari x 2000 euro = 30.000.000 de euro.

Ar rezulta o sumă totală de peste 100.000.000 euro, fără să mai calculăm ajutorul pentru motorină sau investițiile cerute de liderii legumicultorilor.

Suma de mai sus este oricum mult redusă de ceea ce ar trebui plătit în realitate. Este evident că USTR a cerut după principiul, ”cerem mult, că poate primim ceva”.

Legumicultorii au primit anul trecut ajutoare financiare prin PNDR pentru a compensa pierderile suferite din cauza covid-19. Anul acesta, guvernul a instituit un ajutor de minimis în cuantum de 2000 de euro/beneficiar, înlocuind programul Tomata și adugând alte specii de legume eligibile. Legumicultorii încasează totodată un sprijin cuplat din surse europene pentru producția livrată procesatorilor. Unii legumicultori au beneficiat de fonduri europene considerabile acordate prin diferite măsuri din PNDR. Acești bani publici se adaugă veniturilor încasate în urma vânzării recoltei pe piața liberă. Unele cooperative deja livrează unor rețele de retail.

În timp ce liderii USTR cer bani de la guvern, în condițiile în care sectorul este totuși finanțat fie din bugetul național, fie din cel european, România a înregistrat o scădere față de anii trecuți a suprafeței cultivate cu legume în sistem bio, suprafață care oricum nu era extinsă.

În 2020, suprafața totală cultivată cu legume proaspete ( inclusiv pepeni ) și căpșuni a fost de 847,79 ha, un mic reviriment față de anul 2019, 804, 29 ha. Aceste suprafețe anuale sunt însă considerabil mai mici decât în anii anteriori: 1458,78 ha în 2017, 1210,08 ha în 2015.

Potrivit FAOSTAT, numai suprafața cultivată cu tomate în Românie este de peste 23.000 ha, ca să nu mai luăm în calcul și suprafețele totale cultivate cu alte specii de legume.

În condițiile în care Uniunea Europeană solicită o creștere a suprafeței agricole cultivate în sistem bio la un procent de 30%, în discuțiile dintre productori și minister aspectul acesta nu pare să fi fost atins. Consumatorul, destinatarul final al activității agricole, pare să nu existe. Mai importante sunt interesele economice ale fermierilor și cele politice ale ministerului. Să nu uităm însă că interese politice au și unii fermieri, dar mai ales reprezentanți ai lor.

Înaintea discuțiilor cu ministerul Agriculturii, USTR a amenințat cu ieșirea în stradă a membrilor acesteia.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment