Tuta absoluta este considerat unul dintre cei mai devastatori dăunători pentru culturile de tomate. Insecta s-a răspândit rapid atât în ​​țările mediteraneene, cât și în restul Europei continentale, de când a fost descoperită, pentru prima dată, în Spania în 2006, în special în provincia Castellon. Impactul asupra culturii de toamte și implicit a producției destinate comercializării, generat de capacitatea mare de reproducere a acestui dăunător originar din America de Sud, face ca depistarea timpurie a prezenței sale și aplicarea măsurilor de prevenție și control să fie cruciale pentru a evita pierderile majore, notează siteul freshplaza.com.

Pe lângă controlul mecanic, controlul biologic sau utilizarea tratamentelor chimice, există și o tehnologie ecologică, durabilă și de încredere bazată pe atragerea și captarea insectelor cu ajutorul luminii. Astfel, dăunătorul poate fi controlat eficient atunci când este într-un stadiu incipient, evitând ca progresia reproducerii să devină exponențială.

Soluția noastră este rezultatul unor ani de cercetare cu tehnologia LED, care ne-a permis să găsim o combinație de frecvențe luminoase super atractivă pentru Tuta. Dispozitivul pe care l-am proiectat este pe cât de eficient și de fiabil, pe atât de simplu: constă într-o sursă a formulei noastre de lumină cu LED-uri spre care Tuta se apropie în stadiul de molie adultă, iar atunci când se află la o distanță de un metru, o turbină o aspiră, împiedicând-o să părăsească punga de captare”, spune inginerul Antonio Tortosa, al companiei Biocaptur.

Dispozitivul Biocaptur acționează asupra unuia dintre cele mai critice cicluri de viață ale insectei: faza adultă, în care insecta se reproduce. Femelele pot depune până la 260 de ouă și fac acest lucru de 4 până la 5 ori”, mai spune Tortosa.

Condițiile de temperatură și umiditate din interiorul serelor, necesare dezvoltării corecte a roșiilor, reprezintă un mediu ideal pentru această insectă foarte adaptabilă, ceea ce face foarte dificilă eradicarea acesteia” avertizează Tortosa. De fapt, Rețeaua de Alertă și Informații Fitosanitare a Guvernului Andaluziei, RAIF, a avertizat deja despre prezența tot mai mare a Tuta absoluta în serele de tomate din Almería, care coincide cu începutul puternic al unui sezon agricol, deși roșiile nu sunt singura cultură afectată de această problemă.

Roșiile sunt atacate frecvent de acest dăunător, dar toate legumele din familia Solanaceae, inclusiv cartofii, ardeii sau vinetele, conțin o substanță numită solanină care atrage Tuta. Nu doar cercetările noastre, ci și experiența producătorilor ne-a demonstrat că sunt soiuri de roșii mult mai atractive decât altele pentru această insectă. Informațiile furnizate de producători sunt, de fapt, foarte utile, permițându-ne să cunoaștem mai multe despre acest dăunător și să îmbunătățim controlul acestuia.De exemplu, datorită lor cunoaștem relația dintre activitatea Tuta și fazele lunii.”

Avem clienți în Spania și deja vindem dispozitivele și în țări precum Italia, Chile și Țările de Jos, unde obținem un mare succes datorită eficienței Biocaptur atât în ​​modul predictiv, cât și corectiv, în sere mari. De fapt, avem clienți care, de când au folosit tehnologia noastră, au reușit să elimine Tuta din serele lor, pe toată perioada de plantare.

Tehnologia Biocaptur oferă o soluție eficientă, care nu este doar compatibilă cu agricultura ecologică, dar este și extrem de durabilă. „Consumul de energie este foarte mic, astfel încât poate fi operat cu sisteme de energie curată precum panouri solare sau centrale eoliene. Mai mult, echipamentul este foarte robust, are o durată de viață foarte mare și necesită întreținere minimă, fiind realizat 100% din materiale reciclabile”.

Răspunsul clienților noștri a fost spectaculos. Eficacitatea poate fi apreciată în câteva ore și face o diferență evidentă în cultură. Invităm producătorii să o încerce fără obligații, pentru că suntem încrezători în rezultat“, spune Antonio Tortosa.

foto cover @floraipm.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment