12.579 de eșantioane au fost analizate în cadrul programului de control coordonat de UE (EUCP), în anul 2019, rezultatul fiind că 98% au fost în limitele legale. EUCP a analizat probe colectate aleatoriu din 12 produse alimentare – mere, varză, salată, piersici, spanac, căpșuni, roșii, boabe de ovăz, boabe de orz, vin (roșu și alb), lapte de vacă și grăsime porcină. Dintre aceste probe analizate:

6.674 sau 53% s-au dovedit a fi fără niveluri cuantificabile de reziduuri;

5.664 sau 45% au conținut unul sau mai multe reziduuri în concentrații sub sau egale cu nivelurile permise și

241 sau 2% au conținut reziduuri care au depășit maximul legal, din care 1% au condus la acțiuni în justiție.

Programul coordonat acoperă coșuri similare de produse pe o perioadă de trei ani, ceea ce înseamnă că tendințele ascendente sau descendente pot fi identificate pentru anumite mărfuri. Comparativ cu 2016, rata de depășire a nivelului maxim admis a scăzut la piersici (de la 1,9% la 1,5%), salata verde (2,4% la 1,8%), mere (2,7% la 2,1%) și roșii (2,6% la 1,7%).

Rata depășirilor nivelului maxim admis a crescut la căpșune ( de 1a 1,8% până la 3,3%), varză ( de la 1,1% până la 1,9%), struguri de vin (de la 0,4% până la 0,9%) și grăsimi porcine ( de la 0,1% până la 0,3%).

La fel ca în 2016, nu s-au găsit depășiri în laptele de vacă.

EFSA a efectuat o evaluare a riscului dietetic ca parte a analizei rezultatelor sale. Acest lucru a sugerat că este puțin probabil ca produsele alimentare analizate în 2019 să constituie o preocupare pentru sănătatea consumatorilor. Cu toate acestea, sunt propuse o serie de recomandări pentru creșterea eficienței sistemelor europene de control, continuând astfel să se asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor.

Pe siteurile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autorității Naționale Fitosanitare și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor lipsesc rapoartele aferente anilor 2019 și 2020. Aceste rapoarte sunt definitivate mai rapid decât raportul EFSA, deci ar fi trebuit să fie deja publicate pe siteurile instituțiilor respective. De pildă, în ianuarie 2020, ANF a făcut publice datele aferente anului 2019. Pe siteul madr.ro, ultimul raport postat datează din 2018.

evomag.ro

Write A Comment