Mintea românilor este îndopată, în schimb, cu mesaje manipulatorii răspândite pe internet de puzderia de siteuri care pretind că informează corect consumatorii.

Titluri alarmiste

De exemplu, siteul stirilekanald.com titrează alarmist ”Carne de pui. Pui hrăniți cu arsenic și hormoni, pentru creștere accelerată”. Articolul este o preluare a unui articol publicat pe un site american, healthychild.com. În primul rând, Statele Unite au un alt sistem sanitar veterinar decât cel european. În al doilea rând, puii din fermele americane ajung în cantități mici în magazinele europene. În al treile rând, statele membre au un sector avicol suficient de puternic încât să aprovizioneze piața internă. România, de pildă, este a șaptea putere avicolă a Uniunii Europene. Magazinele românești vând pui crescuți în ferme românești.

Această realitate însă nu împiedică siteul menționat mai sus să scrie: ”Cu toții trebuie să avem mare grijă atunci când cumpărăm carne de pui din comerț, întrucât există un mare risc ca aceasta să fie injectată cu hormoni” ( stirilekanald.com, joi, 20 februarie 2020 ). Mai departe, același site injectează în mintea cititorului următoarea minciună: „Revoluţia” alimentară de după `89 şi occidentalizarea stilului de viaţă nasc monştri. În spitalele de endocrinologie, doctorii se iau cu mâinile de cap, nu era de ajuns că obezitatea e în floare, acum copiii ajung la ei transformaţi: băieţei îngroziţi că încep să le crească sânii şi fetiţe care devin femei la vârsta la care ar putea să se joace cu păpuşile. Fenomenul „mutaţiilor” a fost observat imediat după Revoluţie, o dată cu intrarea în ţară a puilor gigant „de la americani”, care au stricat echilibrul hormonal al copiilor”.

Cine are curiozitatea să caute pe internet va găsi titluri de genul: ”Carne de pui cu hormoni, arsenic și antibiotice” ( csid.ro ); ”Cum recunoști carnea de pui injectată cu hormoni” ( 7est.ro ); ”Carnea de pui BOMBĂ ALIMENTARĂ Dezvăluiri șocante despre hormonii de creștere din carnea albă” ( realitatea.net ). Și multe altele, în același registru alarmist.

Legislația europeană interzice hormonii în zootehnie

Uniunea Europeană a interzis utilizarea hormonilor în zootehnie încă din 1996, prin Directiva 96/22 a Consiliului European: ”Articolul 3/Statele membre asigură interzicerea: (a) administrării unui animal de fermă și animalelor de acvacultură, prin orice mijloc posibil, de substanțe cu efect tireostatic, estrogen, androgen sau gestagen, precum și de substanțe β-agoniste”/ (b) deținerii într-o exploatație, cu excepția cazurilor controlate oficial, a animalelor indicate la litera (a), precum și a introducerii pe piață sau a sacrificării, în vederea consumului uman, de animale de fermă sau de animale de acvacultură care conțin substanțele prevăzute la litera (a) sau în care s-a depistat prezența unor asemenea substanțe, doar dacă nu se poate dovedi prin probe că animalele respective au fost tratate în conformitate cu articolul 4 sau articolul 5; (c) introducerii pe piață, în vederea consumului uman, a animalelor de acvacultură cărora le-au fost administrate substanțe prevăzute la litera (a), precum și a produselor derivate obținute de la aceste animale; (d) introducerii pe piață a cărnii provenite de la animalele prevăzute la litera (b); (e) prelucrării cărnii prevăzute la litera (d).

Excepții de la regulă

Uniunea Europeană acceptă utilizarea hormonilor în sectorul zootehnic numai în scopuri terapeutice de ”17 β estradiol, de testosteron și de progesteron sau de derivați care dau foarte ușor la hidroliză compusul inițial după resorbție în locul aplicării. Medicamentele veterinare folosite în tratamentul terapeutic trebuie să se conformeze dispozițiilor de introducere pe piața prevăzute de Directiva81/851/CEE și nu pot fi administrate decât de către un medic veterinar, sub formă de injecție sau, pentru tratamentul unei disfuncții ovariene, sub formă de spirale vaginale, cu excepția implanturilor, la animalele de fermă care au fost identificate în mod clar. Tratamentul animalelor identificate trebuie să facă obiectul unei înregistrări din partea medicului veterinar responsabil…” ( Art. 4 ).

La Art. 5 mai este prevăzută o derogare tot în scop terapeutic: ”… statele membre pot autoriza administrarea, pentru animalele de fermă, în vederea unui tratament zootehnic, a unor medicamente veterinare cu efect estrogen, androgen sau gestagen, autorizate în conformitate cu Directivele 81/851/CEE și 81/852/CEE. Această administrare trebuie efectuată de către un medic veterinar unui animal identificat în mod clar; tratamentul trebuie să facă obiectul unei înregistrări de către medicul veterinar responsabil…”

Statele membre sunt obligate să monitorizeze sectorul zootehnic pentru a vedea dacă producătorii agricoli respectă legislația europeană. În cadrul unor planuri anuale de monitorizare, sunt prelevate probe și analizate în laboratoare oficiale. Totodată, sunt prelevate probe și în afara planului respectiv, atunci când autoritatea competentă are suspiciuni privind nerespectarea regulilor. Datele sunt centralizate la nivel european și publicate într-un raport anual. Ultimul raport publicat de EFSA este aferent anului 2019.

Cum stau lucrurile în sectorul avicol?
Procentul de probe neconforme ( reziduuri peste nivelul maxim admis ) prelevate pentru hormonii din categoria steroizilor a fost în sectorul avicol la nivel european de 0,18%.
În cadrul planului anual de monitorizare, efectuat de fiecare stat membru, toate probele neconforme au fost depistate în Franța după cum urmează: din 425 de probe analizate, 2 au conținut reziduuri, peste nivelul maxim admis, de Boldenone; din 425 de probe analizate, o probă a conținut reziduuri de Estradiol 17-Beta și din 424 probe, 8 au conținut reziduuri de Normethandrolone. În schimb, Cloranfenicolul este interzis în Uniunea Europeană, dar a fost descoperit, tot în Franța, în 3 probe din 856 analizate.

Reziduuri de antibiotice, peste nivelul maxim admis, au fost depistate în probe din mai multe țări, astfel:
Croația, 86 probe analizate, 1 probă neconformă, reziduuri de Penicilină G;
Olanda, 1595 probe analizate, 2 probe neconforme, reziduuri de Doxicilină;
Polonia, 2275 probe analizate, 1 probă neconformă, reziduuri de Doxiciclină;
Polonia, 1269 p.a, 1 p,n., reziduuri mixte de enrofloxacin și ciprofloxacin;
Polonia, 1512 p.a., 1 p.n., reziduuri de Tilmicosin.
Au mai fost depistate probe neconforme în Italia, Belgia, Spania și Germania.

România, campioană la Fipronil și Furazolidon

În România, din 46 de probe analizate pentru Fipronil, în cadrul Planului anual de monitorizare, o probă a conținut reziduuri peste nivelul maxim admis. Tot în România au mai fost depistate în urma unor controale pe baza unor suspiciuni ( în afara Planului național de monitorizare ) încă 12 probe neconforme din 12 analizate pentru depistarea Fipronilului, un insecticid interzis în U.E.
Tot în urma unor controale efectuate în afara Planului național de monitorizare, în România, din 7 probe analizate, 7 au fost neconforme, conținând reziduuri de AOZ ( 3-amino-2-oxazolidone )/Furazolidon, substanță menționată la categoria A6, substanțe interzise în UE în scop veterinar.
Cu 20 de probe neconforme, cu reziduuri nu de hormoni, ci de susbstanțe interzise în sectorul avicol, țara noastră se plasează de-a dreptul într-o zonă a ilegalității. Deci nu ”puiul îndopat cu hormoni” ar fi problema în unele ferme românești, ci puiul cu Fipronil. Sistemul de control sanitar veterinar european este bine pus la punct. Inspectorii sanitar veterinari români nu au alatceva de făcut decât să acționeze în conformitate cu regulile europene.

Notă: Raportul EFSA pentru 2019 privind reziduurile de medicamente și alte substanțe în animale și în produsele acestora nu prezintă și date despre probele cu reziduuri sub nivelul maxim admis sau despre probele libere de aceste reziduuri. Cantitățile care depășesc nivelul maxim admis indică o probă periculoasă pentru sănătatea umană.

foto pexels.com/Lucas


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment