“Cred că va fi o recoltă semnificativă de afine în următorii ani. Mulţi fermieri şi mari producători au decis să cultive afine, un fruct relativ uşor de produs, în speranţa de a obţine profitabilitate economică”, a declarat Francisco Sanchez. manager al Cooperativei Onubafruit.

„Numărul de hectare plantate cu afine a crescut semnificativ în Huelva – Spania, dar și în Maroc, Peru, Chile, Africa de Sud, Polonia și în multe alte locuri. Astfel, oferta va crește non-stop, cu mult peste nivelul cererii. Anul trecut, vânzarea în Spania a mers bine, chiar dacă a existat o scadere cu 20% a ofertei, dar realitatea este că suprafața ocupată cu plantații noi este impresionantă.Vorbim despre un superaliment care, pe lângă faptul că este sănătos, este și gustos, plăcut de aproape toți cei care îl consumă. Cererea va crește, dar prețurile vor scădea în următorii ani, pe măsură ce producția crește”, a adăugat el.

Potrivit lui Francisco Sanchez, importurile de afine din emisfera sudică vor fi serios îngreunate de problemele de transport. „De mai bine de doi ani încoace, veniturile țărilor care își expediază produsele pe cale maritimă sunt foarte afectate. Pe lângă faptul că sunt din ce în ce mai scumpe, există o mare incertitudine cu privire la momentul în care mărfurile lor vor ajunge la destinație, ceea ce înseamnă că există un risc tot mai mare în cazul produselor perisabile. Distribuitorii vor să ştie când vor ajunge produsele lor şi dacă vor ajunge bine.”

Cooperativa de gradul II Onubafruit va continua să investească în cultura afinului, deși va realiza o reconversie radicală a soiurilor. „Am prevăzut acest scenariu cu mult timp în urmă, așa că am investit în cercetare și dezvoltare și am venit cu cinci noi soiuri despre care credem că vor revoluționa piața și vor schimba regulile jocului”, a declarat Francisco Sanchez.

Managerul Onubafruit a evidențiat cel mai timpuriu dintre aceste soiuri, care va fi recoltat mult mai devreme decât orice alt soi de afine din Huelva. „Cel mai timpuriu soi din Huelva de până acum este soiul Snowchaser, care a fost recoltat de la sfârșitul lunii februarie. Acum avem un soi care se recoltează de la sfârșitul lunii noiembrie. Producția peruană intră în Europa de la sfârșitul lunii octombrie până în ianuarie, în timp ce Chile și Africa de Sud trimit cantități mari, din ianuarie până în martie. Vom putea produce atât de devreme și cu randamente atât de bune pe metru pătrat încât importurile din emisfera sudică ar putea scădea drastic în următorii ani.”

„Credem că soiurile viitoare vor schimba piața în așa fel încât ceea ce se plantează astăzi ar putea fi drastic diferit în 5 ani. Cheia este să comercializezi cantități mai mari, nu la prețurile realizate în ultimii ani -pentru că este utopic – , dar la preţuri profitabile conform investiţiilor. Puţini oameni pot spune că se poate produce mai mult cheltuind mai puţin, dar o putem spune deja”, a declarat Francisco Sanchez.

„Rezultatele testelor acestor soiuri au fost destul de bune așa că sperăm să începem comercializarea noilor afine la sfârșitul acestui an, în sezonul 2022/2023”, a declarat managerul Onubafruit.

foto cover pexels.com/Kelly Lacy


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment