România a exportat anul trecut, în luna septembrie, 1.793.074 t de cereale. Cea mai mare parte, prin portul Constanța. A fost cea mai mare cantitate exportată vreodată de RO în luna septembrie și cea mai mare cantitate livrată vreodată în interval de o lună.

În februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina și a închis porturile la Marea Neagră, reducând la minimum exporturile de cereale pe mare ale acestei țări. Pentru a-și vinde marfa și a evita o criză alimentară mondială, Ucraina, ajutată de alte state, printre care și RO, a reușit să mai livreze o parte din cereale. Prin RO, pe căi ocolitoare ( terestre, fluviale ), ar fi fost tranzitată o cantitate totală de 2.000.000 t în 4-5 luni. Deci, undeva la o medie de 500.000 t pe lună. Dar cerealele nu au trecut numai prin portul Constanța: au fost duse și cu barjele pe Dunăre în sus. Deci, cantitatea totală tranzitată prin port, în fiecare lună, a fost mai mică de 500.000 t.

Unii fermieri români, cei care pleacă urechea la propagandă, au sărit ca arși: nu ne mai vindem cerealele noastre din cauza celor din Ucraina! Păi să vedem: în septembrie, când au plecat din țară aproape 1.800.000 t de cereale, nimeni nu se plângea că portul Constanța nu mai face față. În martie 2022, ( prima lună completă de război ) când RO a exportat 1.163.262 t de cereale + cerealele din Ucraina, care nu au fost mai mult de 2-300.000 t, a fost scandal: ne blochează ăștia portul!

Adică la 1.800.000 t nu era blocaj, la 1.400.000 t e blocaj! Nu dispun de date din lunile aprilie – iunie. Cu siguranță, exporturile românești au scăzut. Cele ucrainene nu au fost atât de mari încât să urce cantitatea totală prin portul Constanța la 1.800.000 t.

Bun, suntem în vara anului 2022. Altă grijă: pe unde exportăm noi noua recoltă, dacă ne înghesuie cerealele ucrainene? Păi, recolta de anul acest, o spun fermierii e mai mică decât cea de anul trecut. Cu siguranță nu vor mai fi exportate cantitățile de anul trecut. La fel și în Ucraina: războiul, care s-a suprapus peste alte neajunsuri, va duce la o recoltă mai slabă. Chiar dacă rușii au bombardat Odesa a doua zi după acordul încheiat la Istanbul pentru reluarea vânzărilor de cereale din nordul Mării Negre, inclin să cred că vapoarele încărcate cu marfă agricolă se vor pune la drum. Deci, va scădea presiunea pe portul Constanța.Mai mult, sunt în desfășurare lucrări de sporire a capacității portului.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment