Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România ( APCPR )  avertizează printr-un comunicat trimis presei că în următoarele luni prețul cărnii de porc va crește pentru consumatorul final cu 25%, în condițiile în care ”Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanţa comercială  este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producţie este semnificativ afectat de preţul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 faţă de 2020)”.

Totodată, APCPR  semnalează ”diferenţe majore între preţurile plătite fermierilor din ţările Uniunii Europene, comparativ cu România unde, deşi se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei,  consumatorul român plăteşte un cost de produs de nivel european”.

Mai mult, membrii asociaţiei produc acum numai 30% din consumul de carne proaspătă de porc, dar de obicei producția lor asigură 70% din producția națională de porcine vii.

Lantulalimentar.ro a cercetat datele statistice oficiale și a constatat următoarele:

în săptămâna 20 ( 17 – 23 mai 2021 ), au fost evaluate în România 72.091 carcase de porc cu greutatea cadă între 50 – 120 kg; dintre acestea, 5.146 carcase au provenit din comerțul intracomunitar. Adică, 7,14%;

în săptămâna precedentă, au fost evaluate 63.730 carcase, din care 4.857 ( 7,65% ) din comerțul intracomunitar;

în luna aprilie 2021, au fost evaluate 301.128 carcase, din care 10.749 ( 3,57% ) au provenit din comerțul intracomunitar;

în trimestrul I, au fost evaluate 859.145 carcase, din care 4,73% au provenit din comerțul intracomunitar;

Observăm o creștere a procentului de carcase provenite din comerțul intracomunitar, în luna mai, acesta ajungând la peste 7%. Acest procent a fluctuat însă anul trecut, ajungând uneori și la 10%. Media a fost, în 2020, de 6,69%, adică 251.580 carcase din comerțul intracomunitar, dintr-un total de 3.758.173 carcase clasificate în țară. În anul 2019, au fost clasificate 4.002.691 de carcase. Dintre acestea, 210.586 ( 5,26% ) de caracase au provenit din spațiul intracomunitar.

Sigur, porcilor vii li se adaugă importurile de carne congelată, carne preparată și mezeluri. De pildă, în 2019, România a importat 122.009 t de porci vii ( sursa FAOSTAT, fără să existe precizarea dacă sunt incluși și purceii cumpărați pentru îngrășare ), 17.210 t de mezeluri, 11.538 t de preparate din carne de porc și 405.320 t carne de porc ( macră, congelată, refrigerată, afumată ).

Care a fost producția internă oficială în 2019? Aproximativ 322.500 t. ( 4.002.691 carcase, din care scădem pe cele 210.586 din spațiul intracomunitar, rezultă 3.792.105 carcase x 85 kg. greutatea caldă medie = 322.328.925 kg : 1000 = 322.328 t ). Observăm că producția internă a fost mai mică decât cantitatea importată.

Afirmația APCPR potrivit căreia România importă masiv carne de porc este corectă.

Prețul porcului în viu este foarte jos față de anii precedenți. Pentru porcul în viu, prețul mediu este 527,22 lei/100 kg ( 5,27 lei/kg ), mai mic cu 6,57% decât anul trecut și cu 8,98% mai scăzut față de media anilor 2016-2020, dar în trecut a atins valori mai mari: 810 lei/100 kg în ianuarie 2020 și 840 lei/100 kg în decembrie 2019.

Cât costă carnea de porc macră în hypermarketuri? Spata fără os are prețul de 13,99 lei/kg în Kaufland. Ceafa de porc fără os este 24,99 lei/kg, la Mega Image, din producția internă, gama ”Gusturi românești”.

Pot fi considerate mari aceste diferențe între prețul porcului în viu și prețul cărnii de porc la raft, în hypermarketuri?

Abraham Tiberiu, expert și reprezentant al companiei Topigs Norsvin Europa Centrală confirmă că diferențele sunt într-adevăr mari: ”luând în considerare prețurile de la raft, ar trebui ca prețul porcului în viu să fie undeva la 7 sau 8 lei/kg, nu cât este acum, 5 sau 6 lei/kg. Oricum, diferența este mare. Cu toate acestea, nu cred că prețul la raft pentru consumatorul final va crește cu 25%. De cel puțin doi ani, prețurile sunt relativ stabile la raft, acolo nu sunt schimbări spectaculoase. Da, sectorul creșterii suinelor ar trebui ajutat de stat, dar pentru reproducție. Numărul scroafelor a scăzut în țară, a ajuns la aproxiamtiv 120.000 de scroafe. Dacă numărul ar ajunge la 200.000, ar fi bine. Am putea vorbi de un nivel de siguranță la nivel național. Există o lege, dar nu se aplică. Nici statul nu acordă sprijinul necesar, dar nici fermierii nu sunt foarte hotărâți să investească în reproducție. Este o activitate care presupune multă responsabilitatea și cheltuieli mai multe. E mult mai ușor pentru fermierii români să îngrașe purceii cumpărați de la marii furnizori, Germania și Danemarca. Dar nici oferta lor nu mai poate fi la fel de sigură ca acum. În viitor, va scădea și la ei numărul de scroafelor, fapt care va influența sectorul creșterii suinelor și în România”.

În comunicatul citat mai sus, APCPR susține că nu mai produce ”decât 30% din consumul de carne proaspătă de porc” și ”sectorul suin resimte o lipsă acută de finanțare și de măsuri concrete de control și combatere a PPA” și solicită ”Primului Ministru și Guvernului României intervenția în regim de urgență, în vederea implementării măsurilor ce se impun pentru a proteja fermele autohtone producătoare de carne de porc și pentru a asigura securitatea alimentară pe termen mediu și lung”.

Cu toate acestea, procentul de carcase evaluate în România din producția internă este de peste 90%. Procentul de 30% avansat de APCRP este unul nerealist, contrazis de statisticile Comisiei pentru evaluarea carcaselor.

Lantulalimentar.ro reamintește că în 2020, 297 de crescători de suine au depus cerere de ajutor de stat. Cuantumul este de 100 euro/UVM, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducție (scroafe și scrofițe). Cei mai numeroși solicitanți se află în județul Hunedoara, 26 de cereri, urmați de fermierii din Argeș, Ilfov și Sălaj, cu 19 cereri în fiecare județ. Valoarea ajutorului a fost de 33,3 euro/porcul gras, dar nu mai mult de 100.000 de euro/exploatație.

Totodată, crescătorii de suine pot încasa și o subvenție europeană pentru aplicarea măsurilor de bunăstare: Pentru anu trecut, s-au alocat 35.839.267,71 euro, respectiv 171.419.217,61 lei, pentru un numar de 214 beneficiari care au accesat Masura 14 – pachet a) Plati in favoarea bunastarii porcinelor, in conformitate cu prevederile legislatiei europene si nationale in vigoare, sursa APIA.

evomag.ro

Write A Comment