Volumul total de mere în Polonia este estimat, anul acesta, la 4,5 milioane de tone. Estimările pentru recolta de mere la nivelul Uniunii Europene au fost reformulate recent, în scădere, ceea ce ar putea crea oportunități pentru comercianții din Polonia, unde, datorită condițiilor meteo favorabile, în acest sezon cantitățile vor fi duble față de cele din Italia și Franța.

Potrivit lui Jan Nowakowski, reprezentant Genesis Fresh, un distribuitor de fructe și legume proaspete, vor fi pe piață foarte multe mere de bună calitate culese din livezile poloneze, în această toamnă: „vom avea un volum bun de mere în acest sezon, cu până la 10% mai mare față de anul trecut, și fructe de bună calitate. Fără îngheț în primăvară, o vară blândă și doar câteva căderi de grindină de-a lungul acestui sezon, vom avea recolte bune. Volumul total de mere din Polonia este estimat la 4,5 milioane de tone, ceea ce este dublu față de Franța sau Italia. Vedem volume mai mari din soiurile Gala, Golden și Red Delicious și în acest sezon.”

Deoarece producția europeană este de așteptat să fie puțin mai mică decât cea comunicată inițial, ar putea exista o oportunitate solidă pentru exportatorii polonezi de a aproviziona cu merele lor piețele statelor membre: „toate țările europene vor continua să cumpere mere cât mai locale posibil. Merele poloneze vor fi importante pentru a satisface volumul necesar pentru cererea din majoritatea țărilor din Europa, dar vom exporta mere și în Africa și Asia, așa cum am făcut până acum. Piețele europene sunt în continuare principalele noastre destinații de export, urmate de noi țări de peste mări precum Egipt, India, Vietnam sau Bangladesh”.

În ciuda faptului că totul devine din ce în ce mai scump pe piețele europene, Nowakowski este sigur că va fi întotdeauna un loc pentru mere în coșul zilnic al consumatorilor europeni. „Inflația afectează toate țările din întreaga lume, chiar și o țară precum Elveția. Determină un buget mai slab pentru gospodăriile medii, dar merele sunt principalul fruct care trebuie consumat și mai ales pentru a rămâne sănătoși, pe fondul pandemiei de Covid. Sunt destul de sigur că toate merele își vor găsi drumul către mesele consumatorilor”, a mai spus Nowakowski.

Producția de mere în România a fost anul trecut de 410.000 tone. În 2020, recolta a fost de 386.000 tone. În 2019: 327.000 tone.

În 2020, România a importat 95.673 tone de mere.

În 2019, importurile au totalizat 100.517 tone.

Exporturile de mere românești au fost de 3.976 t, în 2020 și de 5.514 t, în 2019.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment