Plumbul ajunge în organismele vii ( plante și animale ) prin expunere la o sursă contaminantă. Dacă plantele și animalele sunt supuse procesării alimentare, plumbul ajunge prin hrană în orgamismul uman. Există și utilizări frauduloase în industria condimentelor. De exemplu, cromatul de plumb este folosit ca adeziv în curcumă.

Cercetările efectuate în ultimii ani de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor au condus la concluzia că plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți. Autoritatea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că nivelurile actuale de expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetușilor, a sugarilor și a copiilor, potrivit REGULAMENTUL (UE) 2021/1317 AL COMISIEI din 9 august 2021 în ceea ce privește nivelurile maxime de plumb din anumite produse alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al UE din 10 august.

Decizia C.E. urmează deciziei luate de Comisia Codex Alimentarius, care în cadrul celei de a 42-a sesiuni („CAC42”), a redus nivelurile maxime Codex de 0,5 mg/kg pentru organele comestibile la 0,2 mg/kg pentru organele comestibile de bovine, la 0,15 mg/kg pentru organele comestibile de porcine și la 0,1 mg/kg pentru organele comestibile de păsări de curte. De asemenea, aceasta a redus nivelurile maxime pentru „vinul obținut din struguri” de la 0,2 mg/kg la 0,1 mg/kg și a stabilit un nivel maxim pentru „vinuri obținute din struguri” fortificate/licoroase la 0,15 mg/kg. Ambele niveluri maxime se aplică vinurilor obținute din struguri recoltați după data la care CAC42 a adoptat nivelurile maxime.

În baza acestor studii și pentru a proteja sănătatea consumatorilor, ținând cont și de deciziile luate în acest sens de Comisia Codex Alimentarius, Comisia Europeană a redus drastic nivelul maxim de plumb admis în diverse categorii de alimente.

Expunerea alimentară la plumb în alimente trebuie să fie redusă în cadrul Uniunii prin scăderea nivelurilor maxime existente sau prin stabilirea unor niveluri maxime suplimentare pentru produsele alimentare în cazul cărora nivelurile mai scăzute de plumb pot fi atinse în mod rezonabil, și anume organele comestibile, anumite alimente pentru sugari și copii de vârstă mică, sarea și ciupercile sălbatice. Din aceleași motive, nivelurile maxime de plumb din vinuri trebuie reduse și trebuie stabilit un nivel maxim pentru vinul licoros în ceea ce privește produsele obținute din recolte viitoare. În cele din urmă, din aceleași motive, dar și pentru a contribui la combaterea practicilor frauduloase, cum ar fi adăugarea cromatului de plumb în curcumă, trebuie stabilite niveluri maxime pentru condimente.

De exemplu, potrivit noilor reglementări, nivelul maxim de plumb admis în lapte crud , lapte tratat termic și lapte destinat fabricării produselor pe bază de lapte este de 0,020 mg/kg.


Preparatele pentru sugari, formule de continuare și formule pentru copii de vârstă mică, nu trebuie să conțină mai mult de 0,020 mg/kg, dacă sunt comercializate sub formă de praf și 0,010 mg/kg dacă sunt comercializate sub formă lichidă.

Pentru alimentele preparate pe bază de cereale și alimente pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică NMA este 0,020 mg/kg.


Pentru sare, cu excepția următoarelor săruri nerafinate: «fleur de sel» și «sare gri» care sunt recoltate manual din mlaștini sărate cu fund de argilă: 1 mg/kg.

Pentru sărurile nerafinate următoare: «fleur de sel» și «sare gri» care sunt recoltate manual din mlaștini sărate cu fund de argilă, 2 mg/kg.

Pentru miere, 0,10 mg/kg.

Pentru carnea de bovine, ovine, porcine și păsări de curte (cu excepția organelor), 0,10 mg/kg.

Consultă AICI anexa cu valorile maxim admise pentru toate categoriile de produse alimentare.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment