”Ne-am hotărât pe ultima sută de metri să participăm la Berliner Wine Trophy 2022. Am trimis patru sticle, cu vin din soiul Fetească Regală, un soi românesc, și pe 10 martie am primit rezultatul: medalia de aur. Este cea mai importantă medalie câștigată de noi până în prezent. Au fost 200 de jurați acolo și peste 14.000 de probe din toată lumea, concursul de la Berlin fiind în Top 3 la nivel mondial. Vinul medaliat anul acesta a fost îmbuteliat inițial în 1800 de sticle. Au mai rămas 2-300 de sticle, care pot fi comandate pe siteul nostru sau cumpărate direct din cramă”, a declarat Sergiu Savu pentru lantulalimentar.ro.

Afacerea vitivinicolă ”Pivnița Savu” din Ciumbrud este condusă de frații Nicolae Savu și Gabriel Savu, împreună cu Sergiu Savu, fiul lui Nicolae.  Este o veritabilă afacere de familie, cu un domeniu viticol de aproximativ 10 ha și o cramă proprie, unde dominante sunt, ca în tot Ardealul, vinurile albe. Sergiu este student la USAMV Cluj-Napoca, anul III.

Feteasca Regală medaliată cu aur la Berlin, sursa wine-trophy.com

”Din lotul de Fetească Regală, producție 2020, medaliat la Berlin, am trimis câteva sticle și la un concurs organizat în Coreea de Sud. Rezultatul ne va fi comunicat la sfârșitul lunii august. Totodată, am trimis, la București, câteva sticle, pentru un alt concurs, așteptăm rezultatele la sfârșitul lunii mai. La București am trimis un vin din soiul Sauvignon Blanc, producție 2021, primul și, deocamdată, singurul nostru vin din gama premium. Este îmbuteliat în 1300 de sticle”, a precizat Sergiu Savu.

Tenace, bine organizați și deciși să introducă pe piață numai vinuri de calitate, viticultorii de la ”Pivnița Savu” au fost selectați de retailerul Carrefour în programul ”Deschidem vinul românesc”, prin care sunt promovate cramele mici, dar definitorii pentru specificul oenologic local.

”Noi producem și un soi de vin alb, Neuburger, care se regăsește numai în Transilvania și în câteva zone viticole din Austria. Soiul acesta a fost adus de sași”, ne-a spus tânărul viticultor din Ciumbrud.

Sergiu Savu

Sezonul viticol a început anul acesta cu multe temeri, dar și cu multe speranțe. Micile afaceri vitivinicole sunt expuse turbulențelor economice cauzate de pandemia covid-19, de scumpirea energiei și de războiul din Ucraina. ”Pivnița Savu” folosește sticle fabricate în Republica Moldova, iar prețul acestora a crescut în ultimul timp. Din fericire, starea vremii este deocamdată favorabilă, viticultorii sunt cu lucrările la zi.

cover foto pivnitasavu.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment