După un an de cerere mare de portocale, pe fondul pandemiei Covid-19, anul 2021 a început cu condiții de piață mai puțin favorabile. Volumele mari de pe piață pun presiune pe prețuri: lucru bun pentru consumatori, dar nedorit de comercianți. Pe lângă portocalele spaniole, sosesc pe piață și portocale turcești, egiptene sau marocane. Primele portocale au fost recoltate anul acesta în emisfera sudică și sunt așteptate să intre pe piață volume mai mari, în următoarele luni. În Africa de Sud, fermierii s-au confruntat cu o vreme nefavorabilă, dar, în general, cantitățile portocale de bună calitate nu vor fi mai scăzute, notează publicația freshplaza.com, într-o analiză privind piața globală a portocalelor.

Țări importatoare

În Olanda, comerțul cu portocale pare să întâmpine unele greutăți. ”Dacă anul trecut toată lumea cumpăra citrice, mai ales după declanșarea pandemiei, acel entuziasm este acum mult mai limitat”, spune un importator olandez. „De asemenea, ne lipsesc, cu adevărat, vânzările noastre către industria de catering, care în mod normal absoarbe cantități mari de portocale. Pur și simplu, sunt consumate și sunt stoarse mai puține portocale decât sunt disponibile. Prin urmare, prețurile sunt sub presiune. Producătorii spanioli doresc, în schimb, mult mai mulți bani decât este dispusă să plătească piața, iar Egiptul pare să dispună de volume uriașe. Una peste alta, o piață foarte dificilă”, a ma spus importatorul olandez.

În Belgia, condițiile de pe piața de portocale au fost pozitive pe tot parcursul sezonului trecut. În decembrie 2020, cererea a fost foarte mare, dar după începutul anului, a revenit la niveluri oarecum normale. “Vânzările au decurs fără probleme, iar calitatea citricelor spaniole a fost foarte bună”, spune un comerciant belgian. Pe lângă aprovizionarea din Spania, există în prezent pe piață și fructe din Turcia, Maroc și Egipt. Sosirea acestor volume suplimentare pune puțină presiune pe piață, ceea ce este în detrimentul prețurilor.

În Germania, aprovizionarea este făcută, în prezent, în principal din Spania și Egipt. Spania domină pe segmentul portocalelor de masă cu soiurile târzii Lane Late, Navelate și Salustiana. Egiptul este, în prezent, principalul furnizor de portocale pentru suc, în special cu soiul Valencia Late. Turcia are, de asemenea, o oarecare prezență, ici și colo, cu soiul Washington Navel. Portocale roșii vinde numai Italia, soiul Moro.

Prețurile portocalelor roșii sunt semnificativ mai mari decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, Egiptul vinde portocale pentru suc la prețuri sub cele de anul trecut. Deocamdată, sezonul spaniol are o dezvoltare satisfăcătoare, dar pe termen lung, Egiptul va câștiga teren, mai ales datorită reducerilor de prețuri. În același timp, există din ce în ce mai puțin loc pe piață pentru portocalele turcești și marocane. Există încă loc pentru soiuri noi, inovatoare, în special în segmentul portocalelor de masă. Soiurile Cara Cara și Powell, printre altele, sunt la mare căutare în comerțul cu ridicata german.

Țări exportatoare

În Italia, sezonul portocalelor siciliene nu a fost niciodată mai complicat ca anul acesta. Fluctuația prețurilor este foarte rapidă. Într-o zi, prețul este 0,25 euro/kg, dar a doua zi urcă între 0,30 și 0,50 euro/kg. Ca urmare, nu este posibilă o planificare adecvată. Sezonul de vegetație a fost grav afectat timp de 55 de zile de ploi reci, situație care a dus la o scădere a producției cu 30%. Volumele de pe piață sunt, paradoxal, foarte mari și unii chiar vorbesc de supraofertă. Având în vedere lipsa echilibrului pieței, cantități mari de fructe sunt vândute industriei de prelucrare.

Nu numai companiile din Sicilia par a fi afectate de criza portocalelor, dar și cele din partea estică a Italiei. “Cererea de portocale a scăzut dramatic atât pe piața internă, cât și pe piața europeană, iar prețurile portocalelor Navel ajung la cel mult 0,15 € / kg. Albania poate fi singura țară în care sunt cerute portocalele italiene, dată fiind lipsa portocalelor grecești, după înghețurile din ultimele săptămâni ”, spune un comerciant din provincia Taranto, în Apulia.

Un comerciant din nordul Italiei afirmă că prețurile portocalelor se situează sub niveluri medii. Această situație a durat de la începutul sezonului și este rezultatul diferiților factori. În primul rând, fructele sunt mici. În nordul țării, prețurile cu ridicata ale fructelor de dimensiuni mari variază între 1,20 și 1,40 € / kg, dar majoritatea loturilor constau în fructe de dimensiuni mai mici, care nu ating aceste prețuri. Portocalele organice sunt o excepție. Potrivit comerciantului, există o cerere mare de portocale bio, iar prețurile sunt la un nivel bun.

Spania furnizează în prezent portocale din soiul Lane Late, iar în aprilie va începe să livreze portocale Barfield, Powel și Chislett Navel, care vor fi urmate de portocalele Valencia, în lunile mai și iunie. Se spune că vânzările de portocale spaniole sunt stabile sau chiar îngreunate în acest moment din cauza prețurilor crescute la poarta fermei și a concurenței acerbe din partea Egiptului și Turciei. „Prețul portocalelor egiptene este același cu cel al portocalelor spaniole, la origine. Marjele noastre sunt acum atât de strânse încât abia obținem profit ”, spune un exportator spaniol.

Anul acesta, din cauza gerului, a scăzut producția de soiuri târzii în Andaluzia. Producția acestor soiuri a scăzut, de asemenea, dar într-o măsură mai mică, în regiunea Valencia, afectată de ninsori și înghețuri puternice în luna ianuarie. Speculațiile în domeniu sunt o sursă de stres pentru comercianți, deoarece companiile de marketing vor să fie sigure de o aprovizionare adecvată. Unii exportatori se tem, de asemenea, că portocalele a căror calitate a fost afectată de îngheț ar fi putut fi introduse pe piață, iar acest lucru ar avea un impact negativ asupra vânzărilor.

Producătorii și comercianții spanioli se tem de concurența egipteană: „Pe lângă prețurile competitive, Egiptul reușește să își extindă sezonul și să-și îmbunătățească treptat metodele de cultivare și calitatea portocalelor sale. Concurența din țările terțe devine periculos mai puternică în fiecare an. Vino vremuri dificile pentru portocalele spaniole ”, spune un exportator spaniol.

În Egipt, sezonul portocalelor din soiul Valencia este acum în date normale. Cererea a fost foarte scăzută acum două luni, dar a revenit la un nivel bun. Volumele exportate sunt deja cu 30% mai mari decât erau în această perioadă anul trecut. India și China sunt piețe deosebit de atractive, dar cererea crește și în Europa, acum când Spania și-a epuizat stocurile de anul trecut. Deoarece va mai dura cel puțin două luni până când Africa de Sud va începe sezonul de recoltare a soiului Navel, portocalele egiptene vor avea cea mai mare cotă de piață din lume în următoarele luni.

foto pexels.com/engin akyrt


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment