Toamnă bogată în Dâmbovița, ”patria merelor”. La Voinești, șoseaua este aglomerată de tractoare care trag remorci pline cu mere. Pomicultorii se bucură de aceste zile cu vreme favorabilă, ca să aducă recolta în spații de depozitare sau să o predea unor firme care industrializează fructele.

Micii producători obișnuiesc să scoată lăzi pline cu mere în fața porții, la șosea, în așteptarea clienților care se duc spre munte sau vin de acolo, duminica după amiază. Alții pun merele în lăzi și le depozitează în beciurile de sub casă. De aici, merg la târgurile care, din cauza pandemiei, s-au rărit.

Sunt și fermieri care s-au asociat în cooperative și vând hypermarketurilor, cu respectarea regulilor de comercializare. Numeroși pomicultori vând producția și unor firme care procesează merele sau le vând mai departe unor procesatori.

Prețul merelor este stabilit în funcție de clienți: la poarta casei sau vândute în târguri direct de producători, merele costă între 3-5 lei/kg.

Cei care vând unor procesatori încasează 0.20,  0.30 lei/kg. sau chiar 0,50 lei/kg.

Micii comercianți, intermediarii, oferă între 1 leu – 1,50 lei/kg, dar, deocamdată nu au dat iama în Voinești. Micii producători care nu sunt asociați, ca să vândă în hypermarketuri, și nici nu au posibilitatea să se deplaseze la puținele târguri care au rămas deschise în timpul pandemiei, așteaptă să vândă marfa unor intermediari, care cumpără cu un preț un pic mai mare decât procesatorii, care transformă merele în suc sau în țuică.

Într-un supermarket din București, prețul merelor românești ( nu au fost expuse la raft mere din import ) a fost, azi, 30 octombrie: 4,99 lei/kg Red Delicios, 5,99 lei/kg mere verzi, 3,99 lei/kg mere Gala.

@Lantualimentar.ro

În ce privește reziduurile de pesticide în mere din producția internă, Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide și Produse Vegetale din București a raportat anul trecut că din 79 de probe 52 ( 66% ) au conținut reziduuri de pesticide, iar 27 au fost libere de reziduuri.

În ce privește reziduurile de pesticide în merele din import, laboratorul din București a raportat că din 32 de probe, 17 au fost libere de reziduuri, 15 ( 47 % ) au conținut reziduuri.

Laboratorul din Târgu Mureș a raportat că din 55 de probe din producția internă, 33 ( 60% ) de probe au avut urme de pesticide.

În ce privește merele din import, din 19 probe, 8 ( 42,11 % ) probe au conținut reziduuri de pesticide.

Nicio probă de mere, fie din producția internă, fie din import, atât la București, cât și la Târgu Mureș, nu a fost neconformă, adică nu a conținut reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis.

foto cover @Lantulalimentar.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment