Între august 2021 și septembrie 2021, prețul mediu al laptelui de vacă din România a cunoscut cel mai mare regres dintre toate statele membre ale Uniunii Europene: de la 31,34 euro/100 kg la 30,32 euro/100 kg, mai mult de 1 euro/100 kg. De menționat că din cele aprox. 4.000.000 t de lapte de vacă obținute anual în România, numai o cantitate de aprox. 1.300.000 t de lapte este livrată procesatorilor. Cea mai mare cantitate, pe lângă laptele oferit vițeilor drept hrană, este preparată în gospodăriile populației sau vândută pe piața liberă.

Scăderi ale prețului mediu au mai avut loc numai în Grecia, cu numai 0,4 euro/100 kg, în Suedia, cu 0,79 euro/100 kg și în Slovacia, cu 0.39 euro/100 kg.  

În Grecia și Suedia, prețul laptelui de vacă rămâne însă sus: 38,88 euro/100 kg în Grecia, 37,96 euro/100 kg în Suedia, în timp ce prețul mediu din Slovacia este un strop mai mare decât cel din România, 31,42 euro/100 kg.

În restul statelor europene, a fost înregistrată fie o stagnare a prețului mediu:

Danemarca 36,44 euro, Germania 36,53 euro, Spania 32,82 euro, Cipru 57,48 euro, Portugalia 29,87 euro și Slovenia, 32,18 euro, fie o creștere a prețului mediu:

Belgia 35,73 > 38,25,

Bulgaria 32,65 > 32,84,

Cehia 34,10 > 34,14,

Estonia 31,00 > 31,20, 

Irlanda 39,32 > 39,62,

Franța 38,12 > 39,22,

Croația 32,73 > 33,55,

Italia 37,51 > 37,58,

Letonia 30,92 > 31,24,

Lituania 30,97 > 32,33,

Ungaria 31,11 > 31,14,

Malta 57,33 > 57,90,

Olanda 37,75 > 38,00,

Austria 39,16  > 39,70,

Polonia 33,39 > 33,53, Finlanda

37,83 >  38,00. ( valori în euro/100 kg )

În ciuda unor mesaje alarmiste, importurile de lapte brut ale României nu depășesc 10-15% din producția internă. În perioada ianuarie – iulie 2021, fermele românești au livrat procesatorilor o cantitate de 690.271 t de lapte de vacă, iar importurile au totalizat 75.762 t, potrivit INS.

În ce privește produsele lactate, importăm din U.E, în principal din Germania, o cantitate anuală de aprox. 85.000 t brânzeturi și exportăm ( UE plus extra-UE ) aprox. 15.000 t brânzeturi. Producția totală de brânză de vacă în România este de peste 90.000 t anual, la care se adaugă 25.000 t brânză de oaie.

Prin urmare, producția oficială de lactate în România se bazează pe cele aprox. 1.300.000 t lapte colectate de procesatori de la ferme și pe cele aprox. 150.000 t de lapte brut importate anual, în timp ce aproape 3.000.000 t, exceptând laptele oferit vițeilor, evită circuitul oficial al industrializării, intrând pe circuite paralele ( clienți ocazionali, abonați, etc. ) unde prețul unui litru de lapte ajunge la 5 și chiar 7 lei.

Aceasta este soluția economică cea mai convenabilă pentru micii producători, în condițiile în care prețul oferit de procesatori rămâne unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană.

foto cover @Lantulalimentar.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment