Importul de fructe și legume este o temă sensibilă pentru opinia publică din România. Presa agricolă și unii politicieni, animați de idei populiste, exploatează frecvent acest naționalism al merelor și cartofilor, urmărind obținerea de trafic pe internet și voturi. Ce spun însă datele statistice interne, comparate cu datele statistice din alte state europene?

România a importat în 2018, o cantitate totală de 998.498 t de fructe și legume. Cea mai mare cantitate, 713.237 t, a provenit din spațiul european, iar 285.261 t, din afara UE. Cantitatea de fructe și legume cumpărată din UE, e necesar să precizăm, include și fructele și legumele exotice pe care le cumpără la prima mână anumite state europene și le re-exportă pe piața UE, așa cum, de pildă, și România re-exportă, în cantități mici, e drept, banane!

Exporturile României de fructe și legume au totalizat, în 2018, 43.300 t, din care 41.040 t au ajuns pe piața europeană. Diferență majoră între importuri și exporturi, 955.198 t, fapt care face din țara noastră un importator net. Dar, ca să avem o imagine de ansamblu, este timpul să aducem în discuție producția internă: potrivit datelor furnizate de INS și prelucrate de Lantulalimentar.ro, la nivelul anului 2018, România a produs o cantitate totală de aprox. 6.000.000 t de fructe și legume. Rezultă că importurile totale reprezintă o șesime din producția internă. Cu alte cuvinte, la șase fructe și legume din fermele românești intră în țară un fruct sau o legumă din afară. Proporție rezonabilă, susținem noi. Așadar, introducerea în ecuație a producției interne schimbă semnificativ perspectiva și dă o notă realistă situației generale: sectorul fructelor și legumelor românești produce mult mai mult decât importăm.

ATENȚIE! Problema României nu ar fi, așadar, importurile, ci exporturile slabe, lipsa de relevanță pe piețele internaționale.

Comparația cu alte state europene, cu cele mai mari puteri agricole al UE, schimbă de asemenea perspectiva și ne poate ajuta să nu mai fim așa prăpăstioși când vine vorba despre importurile de fructe și legume.

Spania, probabil cel mai mare producător de fructe și legume de pe continentul nostru, importă o cantitate de legume și fructe de două ori și jumătate mai mare decât România, adică 2.252.919 t, din care 986.328 t, din spațiul UE, și 1.266.591 t din afara UE. Este drept, organizațiile de producători din această țară au tras deseori semnale de alarmă acuzând penetrarea, în condiții de concurență neloială, a pieței interne de produse din țări din afara UE, mai ales din Maroc și Africa de Sud. Dar niciodată, fermierii spanioli nu s-au referit la produsele din spațiul european. Nici nu ar avea temei moral: Spania, și aici avem dovada excelenței agricole a acestei țări, a vândut, în 2018, pe piața Uniunii Europene o cantitate de 11.404.288 t!

Cel mai bun cumpărător de legume și fructe produse în Uniunea Europeană este Germania. Acest stat a cumpărat în 2018, o cantitate totală de 7.184.903 t. Din afara spațiului UE, cantitatea a fost de 449.258 t. Per total, Germania este cel mai mare importator european de fructe și legume, 7.634.161 t, în timp ce exporturile sunt mult mai mici, 868.675 t.

Franța importă anual o cantitate totală de fructe și legume de 4.706.833 t, din care 3.737.475 t provin din spațiul european. Exporturile au totalizat în 2018, 1.769.052 t, fapt care face din Franța, una dintre marile puteri agricole europene, un importator net de fructe și legume.

Olanda stă mult mai bine, este pe plus: a cumpărat 5.423.186 t, din care 3.283.320 t din UE, și a vândut 8.373.850 t, din care 7.164.529 t țărilor europene.

După cum am mai scris și cu alte ocazii, ]n pofida ambiției de a reduce importurile de tomate, prin derularea unui program guvernamental de susținere a producției interne, România a continuat să cumpere cantități tot mai mari de roșii, cu precădere de pe piața extra-UE, cel mai mare furnizor fiind Turcia. În 2020, România a importat din afara UE o cantitate aproape dublă de roșii ( 57.677 t ) față de cantitatea provenită din toate statele membre la un loc, 35.765 t.

În aceeași situație se află și Franța, care a importat din UE 179.832 t ( Spania și Olanda ) și din afara UE ( Maroc ), 327.510 t.

Germania, în schimb, cumpără roșii din UE, într-o cantitate covârșitoare, 736.684 t , în 2020, și nesemnificativ din afara UE, 2510 t.

Cel mai mare vânzător de roșii pe piața UE este Spania, 613.053 t în 2020. În același timp, Spania cumpără și de pe piața UE, 87.286 t, cam cât importăm noi din ambele surse, UE și extra-UE.

DE REȚINUT! În ciuda unor ușoare tendințe de creștere a importurilor din țări-terțe ( cu precădere, fructe exotice, care nu sunt cultivate pe continent ) statele membre continuă să consume preponderent fructe și legume produse în interiorul Uniunii Europene.  Acest fapt relevă încrederea pe care consumatorii europeni o au în produsele agricole obținute în sistemul agricol european.

Prin urmare, utilizarea unilaterală a unor date statistice, fără a recurge la comparații, ne ține departe de adevăr. Formule gen ”piața noastră este invadată de fructe și legume din import”, ”ne-au transformat în piață de desfacere” etc, nu sunt altceva decât sloganuri folosite în scopuri politice. Producem de șase ori mai mult decât importăm. Asta nu este invazie! Partidele politice, în căutare de simpatie populară, invocă formulele de mai sus, ca să poată acorda niște ajutoare de minimis micilor fermieri, fără să ia în calcul dezvoltarea sectorului pe termen lung.

Nu comerțul global este acum defavorabil micilor fermieri români, ci problemele structurale le afectează dezvoltarea economică:

lipsa de organizare, deficitul forței de muncă, tehnologizare deficitară, lipsa unei consultanțe agricole adecvate, lipsa unei promovări eficiente a produsului românesc pe piețele externe, etc.

Iar pentru rezolvarea acestor probleme cu adevărat grave, partidele noastre, ajunse la guvernare, nu au găsit soluții eficiente! Au aplicat-o pe cea mai simplă și pe cea mai ineficientă pe termen lung: au aruncat cu niște bani din bugetul de stat și atât. Iar pentru nu puțini fermieri, se pare că acest lucru este cel mai convenabil. Nu vor mai mult.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment