Producătorii de căpșune din provincia Huelva au vândut în prima parte a campaniei de recoltare abia jumătate din volumul de livrare a fructelor proaspete dintr-un sezon obișnuit. Cantități mari de fructe au fost trimise către unitățile de procesare, cu pierderi imprtante de venituri.

Dezastrul a fost provocat mai întâi de furtuna de zăpadă Filomena și de gerurile puternice de la începutul anului, apoi de ploile constante și zilele înnorate: Condițiile meteo nefavorabile, în special umiditatea ridicată, au afectat grav calitatea fructelor. După ce vremea bună a revenit în Huelva, fermierii au reușit să recupereze în mare parte nivelul normal al producțiilor, dar se plâng în prezent de prețurile mici oferite de hypermarketuri.

“Deși căpșunele noastre proaspete sunt din nou pe piață și cererea este acceptabilă, prețurile rămân scăzute. Marile lanțuri de retail au împins prețurile în jos, chiar și în momentele în care aprovizionarea nu era dificilă. Sperăm că prețurile vor crește din nou” spune Rafael Dominguez, manager al Asociației Producătorilor și Exportatorilor din Căpșuni din Huelva (Freshuelva), citat de siteul freshplaza.com.

Producătorii și comercianții spanioli de căpșune sunt acum îngrijorați de restricțiile severe de circulație pe care le-ar putea impune Germania, ca să combată noul val Covid-19.
“Aprilie este luna în care producția de căpșune din Huelva atinge vârful și fructele au cele mai bune caracteristici, culoare și aromă, deoarece beneficiază de multe ore de soare. Sperăm că vremea va fi bună în aceste zile, dar evoluția pandemiei în nordul Europei nu este încurajatoare. Germania, principalul importator de căpșune spaniole, este la un pas de lockdown. Va putea impune restricții mai stricte de mișcare, fapt care ne-ar putea afecta direct. De exemplu, piețele stradale, unde mulți germani fac cumpărături când vremea este favorabilă, s-ar putea închide. Situația este mai bună pe piața britanică, deoarece nivelurile de vaccinare sunt ridicate în această țară, astfel că mobilitatea populației și fluxurile de aprovizionare sunt recuperate. Regatul Unit este a treia cea mai importantă piață pentru exporturile noastre de căpșune”, a mai spus Rafael Dominguez.

Prin urmare, următoarele două săptămâni vor fi cruciale pentru exportatorii de căpșune din Huelva, deoarece se așteaptă ca fructele lor să devină disponibile în Olanda, Belgia, Germania sau Franța, începând cu a doua jumătate a lunii aprilie. În caz contrar, căpșunele spaniole vor pierde cota de piață.

Vestea bună pentru fermierii din Huelva este că fructele lor au de curând acces pe piața din Canada, după ce guvernul spaniol a acceptat cerințele stabilite de autoritățile de la Ottawa pentru comercializarea căpșunelor. Deschiderea pieței canadiene către căpșunele spaniole a fost confirmată în februarie. Exporturile au început deja, fiind operate de compania Frutas Borja, asociată cu Freshuelva.

“Primele cantități de căpșune în Canada au fost deja livrate și așteptăm ca autoritățile canadiene să ne dea feedback-ul lor pentru a ne asigura că protocoalele stabilite au fost îndeplinite și că exporturile pot continua. În curând vom publica rezultatele unei consultări efectuate de către Extenda, Compania Publică Andaluză pentru Promovare Externă, cu privire la particularitățile pieței căpșunelor din Canada, unde căpșunele spaniole vor concura cu căpșunele din SUA și Mexic”, a dezvăluit managerul Freshuelva.

Zmeura din Huelva a fost, de asemenea, afectată de vremea nefavorabilă, deși într-o măsură mai mică. Până pe 20 martie, volumele de producție au fost cu aproximativ 25% mai mici, deși, potrivit lui Rafael Domínguez, prețurile au rămas acceptabile și fără fluctuații majore, cu o cerere stabilă pe piețe.

În schimb, producția de afine este în mod semnificativ mai mare în acest an, deoarece plantațiile înființate în ultimii ani ajung la maturitate deplină. “Această creștere a producției din Huelva este obținută în special la soiurile foarte timpurii, care ne permit să începem campania la sfârșitul lunii decembrie”, spune reprezentantul Freshuelva.

Recent, Spania a reușit să încheie un acord comercial cu Brazilia, pentru a putea exporta afine. Până acum spaniolii au vândut mai mult pe piața europeană. Pe lângă Brazilia, speră să livreze afine și în Canada.

foto cover @Lantulalimentar.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment