Bunăstarea animalelor este o temă care preocupă de la un timp pe mai toată lumea. Cel puțin în spațiul european, sunt legi și reguli clare privind modul în care sunt crescute și transportate animalele. Noile generații de consumatori sunt tot mai interesate să aibă pe masă carne provenind de la animale crescute după regulile bunăstării. În acest context, România a adoptat anul trecut legea 150/2020, care reglementează cu precădere transportul animalelor, după o serie de dezvăluiri și accidente care au pus în lumină suferințele acestora.

Unele organizații pentru protecția animalelor, ca de pildă Animals Internațional, ”brațul global” al Animals Australia, cu sediul la Melbourn, împing însă activismul la extrem și cer stoparea comerțului românesc cu animale vii, în special cu ovine vii. În acest sens, Animals International Romania a lansat o campanie publică de strângere de semnături intitulată #SALVEAZĂMIORIȚA, pentru a solicita Parlamentului modificarea legii 150/2020, în sensul interzicerii exportului de animale vii din România.

Precizăm în context că țara noastră este cel mai mare exportator de ovine vii din Uniunea Europeană, efectivele trimise peste graniță însumând peste un milion de capete. În același timp, cantitatea de carne de oaie abatorizată comercializată în Orientul Mijlociu este foarte mică, în raport cu volumul animalelor vii.

Animals International Romania susține că stoparea comerțului cu ovine vii ar putea fi compensată de abatorizarea oilor în unități acreditate Kosher ( pentru Israel ) și Halal ( pentru piața musulmană ). Adică, România ar putea foarte bine să exporte carcasă, așa cum fac țările vestice. Iată ce scrie filiala românească a Animals Internațional:

”O soluție mai bună pentru animale, economia și reputația României ar fi înlocuirea exportului de animale vii cu exportul de carne refrigerată sau congelată.

Păstrarea în România ar scuti animalele de stresul prelungit din timpul transportului și de măcelărirea lor în țări în care legile nu le pot proteja de cruzimea cu care sunt tratate acum. Schimbarea ar avea efecte economice pozitive pentru că s-ar crea noi locuri de munca, iar fermierii își vor putea vinde animalele pe care le-au îngrijit, aici în România. Impactul asupra mediului ar fi redus considerabil, întrucât tone de deșeuri nu vor mai ajunge în mare, iar emisiile de gaze cu efect de seră din transporturi vor fi reduse.

Contrar mitului că România nu poate transforma acest comerț barbar deoarece nu ar avea infrastructura necesară, adevărul este că țara noastră are abatoare nefolosite și poate oferi inclusiv certificate “Halal” și ”Kosher”, care să ateste că produsele din carne respectă cerințele religioase din țările de import.”

Animals Internațional România nu oferă însă o analiză solidă a ceea ce ar însemna pentru oierii români stoparea exportului de animale vii. Nu s-a obosit nici măcar să facă publică o listă a abatoarelor nefolosite care să ofere certificate Kosher sau Halal și care ar fi capacitatea de lucru a acestor unități. Vehiculeză sloganuri și mesaje fanteziste, fără să aducă date economice reale. Precizăm că de la un an la altul prețul ovinelor la poarta fermei a crescut, depășind 10 lei/kg. Acest fapt s-a reflectat în creșterea veniturilor unor categorii largi de crescători de ovine, mulți dintre ei slab capitalizați. Stoparea exportului de animale vii ar fi o lovitură dură aplicată oierilor români și, de fapt, economiei naționale în ansamblu: ar dezechilibra vertiginos balanța comercială și așa destul de dezechilibrată.

De partea cealaltă, asociațiile crescătorilor de ovine din România ripostează cu teorii ale conspirației: activitatea Animals International, întrucât are centrul de comandă în Australia, este cu siguranță un instrument al statului australian cu ajutorul căruia ar lovi în interesele României pe piața ovinelor din Orientul Mijlociu! Această acuzație este complet nefondată: Australia a reglementat drastic exportul de animale vii către Orientul Mijlociu în timpul sezonului cald. Dacă autoritățile de la Canberra s-ar fi simțit concurate de oile românești pe piața arabă, nu ar fi impus restricții severe comercianților australieni. Oricum, Australia este cel mai mare exportator de ovine de pe planetă, vinde anual de ordinul sutelor de mii de tone, în condițiile în care Uniunea Europeană, în ansamblu, abia însumează câteva zeci de mii de tone. Nu ne dăm cumva prea rotunzi, crezând că realmente încurcăm mariele puteri le comerțului mondial cu ovine?

O altă teză falsă lansată de asociațiile de oieri români este aceea că țările musulmane, loiale tradițiilor lor, nu ar fi interesate să cumpere oi deja abatorizate, ci oi vii, ca să le tranșeze potrivit regulilor specifice. Haideți să verificăm statisticile oficiale, să vedem dacă clienții arabi exclud carnea de oaie refrigerată sau congelată. Bunăoară, anul acesta, până în august, Spania a vândut în Qatar 1950 t carne de oaie și capră ( carne refrigerată, congelată, afumată, uscată, sărată, organe, preparată ), în Emiratele Arabe Unite 1720 t, în Oman 1560 t, în Arabia Saudită 1930 t. Iată, Spania a vândut pe piața musulmană peste 7000 t de carne de oaie și capră abatorizată. Nu cred că a fost vreo revoltă a arabilor împotriva comerțului cu carne abatorizată care le-ar afecta tradiția de aa înjughia ei animalele.

Italia, de asemenea, vinde în Oman, Kuwait, Qatar, Bahrain.

Dar România? Anul trecut a vândut 3192 t de carne abatorizată. Anul acesta, până în august, abia a expediat 480 t. Unde? În Iordania, 142 t, în Kuwait 90 t, în Oman 50 t, în Libia 47, în Marea Britanie, 61,5 t și pe alte piețe nemenționate 85 t.

Anul trecut, în Iordania 630 t, în Kuwait 632 t, în UK 507 t, în Oman 368 t, în Emiratele Arabe Unite 361 t și pe alte piețe 690 t.

Stoparea exportului de animale vii din România ar fi o decizie pur dăunătoare pentru sectorul ovinelor și pentru economia românească. Pot însă rămâne lucrurile cum sunt în prezent?

Dacă asociațiile oierilor români și mulți politicieni români vor rămâne numai la convingerea că totul este o lucrătură a unor ONG-uri instrumentate din umbră de nu știm ce state ca să încurce România pe piața internațională a ovinelor vii există riscul major ca într-un viitor nu prea îndepărtat oieritul nostru să regreseze și să piardă masiv. Cu teoria conspirației câștigi pe moment, dar pierzi pe termen mediu și lung. Trebuie văzut fenomenul real iar acesta este următorul: grija pentru bunăstarea animalelor va dicta pieței. Ții cont de reguli câștigi, dacă nu, ești eliminat. Există deja o lege, trebuie pusă presiune pe autorități să vegheze la aplicarea acesteia: să facă controale și să oblige transportatorii să respecte condițiile, să investească în mijloace de transport utilate în acest sens. Apoi, asociațiile și statul să gândească programe, și să le și aplice efcient, nu numai să cheltuiscă bani de la buget, pentru abatorizare și intrarea pe piață cu produse abatorizate. Cele două tipuri de comerț pot merge în paralel. Trebuie înțeles că lumea se schimbă și trenul nu trebuie pierdut.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment