Statele membre sunt obligate să retragă autorizațiile produselor de protecție a plantelor care conțin o serie de substanțe active menționate în Regulamentul de punere în aplicare 1643/2020 al Comisiei Europene, publicat în Jurnalul Oficial al U/E., din 5 noiembrie 2020.

Aceste substanțe active sunt: Fosfură de calciu, Benzoat de denatoniu, Haloxifop-P, Imidacloprid, Pencicuron și Zeta-cipermetrin. Solicitanții ( companiile producătoare, n.n. ) au confirmat că nu mai doresc să continue cu procedura de reînnoire a aprobării.

Pentru Imidacloprid, Benzoat de denatoniu, Fosfură de calciu și Zeta-cipermetrin data expirării este 1 decembrie 2020, iar pentru Haloxifop-P, data este 31 decembrie 2020.

Aprobarea pentru Pencicuron ( un fungigic ) va expira la 31 mai 2021.

Lantulalimentar.ro precizează că în 2019, Comisia Europeană a decis prelungirea termenului de expirare a aprobării pentru o serie de substanțe chimice active din domeniul agro-aliementar. Pentru substanțele menționate mai sus, producătorii nu au mai solicitat prelungirea termenelor de aprobare, astfel încât Comisia a luat decizia să le scoată din uz.

”Pentru substanțele active fosfură de calciu, benzoat de denatoniu, imidacloprid și zeta-cipermetrin, datele de expirare, înainte de prelungire, au fost în 2019. Prin urmare, data de expirare a aprobărilor acestor substanțe active trebuie stabilită cât mai curând posibil, acordându-se totodată suficient timp statelor membre să retragă autorizațiile produselor de protecție a plantelor care conțin aceste substanțe”, este menționat în textul regulamentului citat mai sus.

Donează pentru a susține site-ul lantulalimentar.ro.

sau în contul BCR: RO64RNCB0484008452370001

Write A Comment