Din cele 1417 de probe de fructe analizate anul trecut de Laboratorul pentru Constrolul Reziduurilor de Pesticide și Produse Vegetale din București, 320 probe au provenit din producția autohtonă și 172 probe din import.

Din cele 320 de probe din producția internă, 181 ( 56,6% ) probe au conținut reziduuri de pesticide. Din cele 181 probe, într-o singură probă a fost detectată o cantitate de pesticide mai mare decât nivelul maxim admis, adică a fost probă neconformă. Este vorba de o probă de căpșune prelevată în județul Teleorman. Proba respectivă a conținut reziduurile a două pesticide: clorotalonil, 0,185 mg/kg ( nivelul maxim admis, 0,01 mg/kg ) și ditiocarbamat, 0,227 mg/kg ( nivelul maxim admis 0,05 mg/kg ).

Valori mari de reziduuri, dar fără să depășească nivelul maxim admis, au fost detectate în caise ( 11 probe din 13 ), afine ( 3 probe din 4 ), căpșune ( 6 probe din 8, din care una neconformă ), struguri de masă ( 25 de probe din 35 ), struguri de vin ( 38 de probe din 58 ), mere ( 52 de probe din 79 ), cireșe ( 12 probe din 20 ).

Alte 172 de probe au fost prelevate din marfa din import. 104 probe au conținut reziduuri de pesticide, din care 2 probe de pere au fost neconforme: o probă a fost prelevată dintr-o unitate comercială din jud. Gorj ( reziduuri de imazalil 0,043 mg/kg, limita maxim admisă 0,01 ) și Vaslui ( imazalil 0,794 mg/kg ).

Printre fructele cele mai contaminate s-au situat: grapefruit ( 4 probe din 4 ), lime ( 1 din 1 ), rodii ( 1 din 1 ), struguri de masă ( 2 din 2 ). Banane: 6 probe din 10; lămâi: 16 p din 18; portocale 16 p din 19.

Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide și Produse Vegetale Târgu Mureș a analizat 168 probe prelevate din producția internă și 97 probe din import.

Rezultatele pentru producția internă au fost: 89 probe cu reziduuri de pesticide, sub limita maximă admisă, fără să fie înregistrată nicio probă neconformă. Cele mai contaminate fructe au fost: strugurii de masă ( 10 probe din 12 ), strugurii de vin ( 12 p din 15 ), căpșune ( 7 p din 11 ), mere ( 33 p din 55 ), piersici ( 3 p din 6 ). Pepenii verzi și galbeni au fost fără reziduuri de pesticide.

Rezultatele pentru fructele din import au fost: 43 p cu reziduuri, 54 p fără reziduuri. Nicio probă nu a fost neconformă.

Căpșunile 5 probe din 5, cireșe, 1 din 1, grapefruit 2 din 2; nectarine 2 din 4; portocale 4 din 9; pere 9 din 11; lămâi 4 din 9.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment