Șase lanțuri europene de supermarketuri au anunțat recent că vor înceta să mai vândă carne de vită braziliană, în mai multe țări, în urma unei investigații care arată că extinderea fermelor de bovine cauzează distrugerea pădurilor de pe malurile Amazonului. JBS este una dintre companiile braziliene care va suferi cel mai mult de pe urma acestei decizii.

Lanțul de supermarketuri Lidl Olanda s-a angajat să nu mai vândă deloc carne de vită braziliană în acest an. Majoritatea produselor boicotate sunt furnizate de cel mai mare producător de carne din lume, JBS SA.

Stoparea importului de carne de vită braziliană sau a unora dintre produse a fost anunțată și de Albert Heijn, o subsidiară a Ahold Delhaize, de Auchan Franța, Carrefour Belgia și J Sainsbury Plc și Sainsbury’s Marea Britanie.

Boicotarea cărnii de vită din Brazilia este un răspuns la o investigație a Reporter Brasil care a concluzionat că JBS se aproviziona indirect cu bovine din zonele defrișate ilegal, în cadrul unui program cunoscut sub numele de „spălarea vitelor/cattle washing”, potrivit Reuters, preluat de euromeatnews.com.

Acest lucru se întâmplă atunci când vitele crescute pe un teren defrișat ilegal sunt vândute la o fermă legală înainte de a fi revândute unui abator, pentru a-și ascunde originea.

JBS a declarat pentru Reuters că nu tolerează defrișările ilegale și a blocat peste 14.000 de furnizori pentru că nu respectă regulile. Compania a spus că monitorizarea furnizorilor intermediari – cei dinaintea furnizorului final către abator – este o provocare la nivel de sector, dar JBS va introduce un sistem de monitorizare, cel târziu până în 2025.

foto cover @pexels.com/lukas


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment