În timpul pandemiei Covid-19, întrucât marile magazine au rămas deschise, producătorii agricoli au reușit, cei mai mulți dintre ei, să-și vândă marfa. Cei care au avut de suferit au fost aceia care vindeau unităților HoReCa, închise în anumite perioade, și unităților care organizau evenimente, interzise în anumite perioade ale pandemiei. În rest, piața agroalimentară a funcționat, hypermarketurile au fost aprovizionate, vânzările au mers.

Cu toate acestea, guvernul din 2020, an electoral, a decis acordarea unor ajutoare în contextul crizei sanitare unor categorii de fermieri. Abordarea nu a fost una punctuală, în urma căreia să fie ajutați cei care, într-adevăr, au înregistrat pierderi semnificative, ci una categorială: au primit bani și cei care au înregistrat câștiguri.

Ajutorul a fost acordat și în 2021, dar și în 2022.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat luna aceasta plăţile aferente schemelor de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele bovin, suin şi avicol, pentru anul 2022, suma totală autorizată la plată fiind de peste 321,9 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al APIA, transmis miercuri AGERPRES, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID, pentru sectorul bovin au fost efectuate plăţi de 170,1 milioane de lei pentru 92.097 de beneficiari, pentru sectorul suin – 97,03 milioane de lei pentru 239 de beneficiari şi pentru sectorul avicol – 54,8 milioane de lei pentru 309 de beneficiari. Crescătorii de ovine și caprine nu au încasat anul acesta acest tip de ajutor de stat. Șefii asociațiilor de profil ar fi renunțat la acest ajutor, în urma unor discuții cu fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, motivul fiind că sectorul ovine-caprine se bucură de câștiguri fianciare în comerțul pe piețele-terțe, prețul animalelor fiind mult mai mare, de două ori decât în trecut.

Cuantumurile stabilite pentru fiecare sector sunt următoarele: bovine – 126,83 lei/cap de animal; pentru suine – pentru capacitatea de producţie în condiţii minime de bunăstare, echivalent UVM – 49,441 lei/UVM, iar pentru efectivele de suine, echivalent UVM – 170,63 lei/UVM; avicol – pentru efectivele de păsări şi capacităţi de producţie a staţiilor de incubaţie, echivalent UVM – 50,48 lei/UVM.

Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 290.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Naţională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr.51/2022, respectiv 4,9441 lei/euro.

Nu se acordă plăţi ulterior datei de 30 iunie 2022, dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate dintr-o cauză imputabilă beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont valid la APIA, precizează instituţia.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment