Autoritățile pentru siguranța alimentară din mai multe state europene investighează 125 de cazuri de toxiinfecție alimentară cu bacteria Salmonella. Probele obținute până în prezent indică drept cauză a focarului ouă de ciocolată potențial contaminate, produse la o fabrică Ferrero din Belgia, potrivit unor surse oficiale citate de siteul politico.eu.

„Comisia Europeană confirmă că urmărește îndeaproape focarul de Salmonella Typhimurium depistat în mai multe state membre ale UE și în Regatul Unit”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Stefan De Keersmaecker, adăugând: „retragerea și rechemarea loturilor suspecte sunt în curs de desfășurare.”

„Rezultatele epidemiologice și ale analizelor de laborator indică o unitate care produce ciocolată în Arlon (Belgia)”, a adăugat el. Aceasta este locația unei fabrici Ferrero.

Cele 125 de cazuri sunt răspândite în Franța, Germania, Țările de Jos, Belgia, Irlanda și Suedia. BBC a raportat 63 de cazuri numai în Regatul Unit, mai ales la copii mici.

Agenția pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie a făcut o legătură directă cu Ferrero, luni, anunțând că îi solicită companiei să recheme unele produse Kinder Surprise din cauza „posibilei prezențe” a bacteriei Salmonella. „Sunt afectate doar produsele Kinder Surprise fabricate în Belgia”, precizează agenția pe site-ul său. Ferrero a anunțat că retrage produsele în cauză.

În Irlanda, unde au fost 10 cazuri, Autoritatea pentru Siguranța Alimentară (FSAI) a anunțat că retrage produsele Kinder sâmbătă. Directorul executiv al FSAI, Pamela Byrne, a scris: „Având în vedere că ne apropiem de Paște, îi îndemnăm pe părinți și pe tutori să verifice acasă dacă au un astfel de produs și, dacă au, să se asigure că niciunul nu este consumat”.

Patru cazuri au fost raportate în Suedia din ianuarie, toate la copii care au consumat produse Kinder, a declarat un oficial suedez. El a adăugat că autoritățile suedeze investighează originea focarului.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a avut luni o întâlnire cu oficiali naționali pentru a coordona reacțiile. Un purtător de cuvânt al celeilalte agenții relevante a UE, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, a declarat că sunt „conștienți” de situație.

Ferrero nu a răspuns solicitării publicației politico.eu pentru a oferi un răspuns, până la data publicării articolului. Gigantul alimentar italian a declarat pentru BBC că niciunul dintre produsele sale comercializate nu a fost testat pozitiv pentru Salmonella.

foto cover pexels.com/dziana hasanbekava


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment