”Piersică Serbia, cal I, 8 lei/kg”, scrie pe eticheta unei lădițe din lemn expusă în raftul unui mic magazin de fructe și legume din Horezu, jud. Vâlcea, etichetă fotografiată și transmisă de un cititor al siteului Lantulalimentar.ro.

Etichetarea corectă a fructelor este, uneori, evitată de comercianții români, pentru a înșela așteptările cumpărătorilor. Pepeni aduși din Grecia sau din Turcia sunt livrați drept pepeni de la Dăbuleni. Roșii turcești sunt vândute prin piețele agroalimentare drept roșii de la Matca, iar mere din Polonia sunt oferite clienților sub eticheta de mere de Voinești. Chiar și hypermarketurile sunt uneori acuzate că pun pe raft produse din afară etichetate drept românești, deși aici controalele privind trasabilitatea sunt mai riguroase. Aceste acuzații nu au fost, însă, pe deplin fondate, iar managerii marilor magazine știu cât de mari sunt amenzile aplicate pentru o etichetare incorectă.

Micul comerciant din Horezu a ales calea corectă: își informează clienții despre originea adevărată a piersicilor. Exemplul său ar trebui urmat de toți comercianții, mici sau mari, iar autoritățile ar trebui să controleze respectarea leglor privind trasabilitatea produselor alimentare.

Cazul micului comerciant din Horezu contrazice teza propagandistică potrivit căreia numai hypermarketurile ar vinde fructe și legume din import. Iată că piersicile din Serbia au ajuns și la Horezu, într-un magazin deținut de o Întreprindere Individuală. Aceasta este o dovadă că în România comerțul liber funcționează. Pe de altă parte, poate fi plin de capcane. Dacă clienții sunt încurajați să evite hypermarketurile, fiindcă vând marfă din import, și să cumpere din micile magazine românești, promovate că vând marfă autohtonă, riscă să cumpere tot marfă din import, dar etichetată incorect ca fiind autohtonă. Avantaj: micii comercianți. Dezavantaj: clienții români, că sunt înșelați, și hypermarketurile, din cauza concurenței neloiale. Comerțul trebuie să fie liber, dar autoritățile să-l controleze, după legile și regulamentele în vigoare.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment