Anul acesta, vânzările de ovine din România pe piețele din afara Uniunii Europene au mers ca unse. Dacă anul trecut, între ianuarie – august, au ajuns din fermele românești în țări situate cu precădere în  Orientul Mijlociu 20.119 t ( greutatea în carcasă ) animale vii, anul acesta, în același interval, au fost vândute 24.838 t, greutate în carcasă.

Din țara noastră au plecat și 229 t de carne refrigerată, scădere semnificativă față de anul trecut, 817 t, dar și 171 t de carne congelată, de aproape 10 ori mai puțin decât anul trecut, 1.044 t.

România rămâne, totuși, cel mai mare exportator de ovine din Uniunea Europeană, peste jumătate din cantitatea totală vândută de celelalte state membre ( 39.666 t ).

Țările de destinație sunt anul acesta: Iordania, Kuwait, Oman, Libia, dar și Marea Britanie și alte state.

Așadar, o situație excelentă a vânzărilor, de care nu s-a bucurat însă Spania, țara cu cele mai mari efective de ovine din Uniunea Europeană. Din fermele spaniole au ajuns pe piețe terțe 7910 t în carcasă, aproape jumătate față de anul trecut, în perioada ianuarie – august, 15.646 t.

Spaniolii vând însă și carne refrigerată ( 813 t, anul acesta, 961 t, anul trecut ), dar și carne congelată ( 10.193 t, anul acesta, 8.659 anul trecut ).

Spania a vândut în Qatar, Emiratele Arabe Unite, Oman, Arabia Saudită, Marea Britanie, iar cea mai mare cantitate a ajuns într-o sumă de state nenominalizate.

Cine susține că musulmanii nu vor decât ovine vii, ca să le sacrifice după regulile lor religioase, trebuie să explice aceste statistici oficiale. De ce totuși spaniolii vând arabilor mii de tone de oi abatorizate?

Irlanda, o altă țară cu un sector al creșterii ovinelor bine dezvoltat, nu a vândut nici măcar o tonă de animale vii. Exporturile irlandeze au constat exclusiv în carne refrigerată, carne congelată, organe și cărnuri în diferite moduri de conservare: prin afumare, sărare, uscare. Cantitativ, Irlanda a exportat pe piețe terțe, carne refrigerată, 1.722 t, anul acesta, 1.946 t, anul trecut , și carne congelată,  2.178 t, anul acesta, 2.172 t anul trecut.

Irlanda a vândut cu precădere în Marea Britanie, Elveția, Hong Kong, Coasta de Fildeș și Canada. Deci, nu este un concurent al România pe piețele din Orientul Mijlociu și din nordul Africii.

Sectorul creșterii ovinelor din România este unul dintre cele mai puternice sectoare ale agriculturii noastre. Suntem țara europeană cu cele mai mari cantități de animale vii exportate pe piețe terțe. Spaniolii, care au cele mai mari efective, au vândut anul acesta mai puține ovine în viu și mai multă carne congelată, în timp ce cantitățile de carne refrigerată și congelată din România au scăzut semnificativ. Irlanda rămâne constantă în politica ei comercială: nu vinde animale vii, ci numai carne abatorizată, principalul partener fiind Marea Britanie.

foto cover @lantulalimentar.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment