“Anul acesta cultivăm aproximativ 14.000 de plante, folosind tehnici de agricultură ecologică. Vremea ne-a ajutat, iar roșiile sunt sănătoase, cu o calitate foarte bună și o culoare roșie intensă. Sunt vândute pe piață la aproximativ 3,80 € pe kilogram, ”a declarat Gabriele Colla, președintele asociației care deține drepturile de proprietate asupra acestui soi, Associazione degli agricoltori custodi del Riccio,, citat de freshplaza.com.

Recolta de roșii Riccio di Parma, un soi străvechi redescoperit și reintrodus recent în cultură pe o arie destul de restrânsă, dar cu potențial mare de răspândire pe dealurile din Parma, este în curs de desfășurare. În prezent, trei companii s-au alăturat proiectului, dar cultivarea este deschisă și altor părți interesate. Roșiile Riccio di Parma pot cântări până la  1,2 kg fiecare.

Plantele sunt cultivate pe suporturi pentru creștere verticală și fiecare plantă produce 2-3 roșii care, la prima înflorire, pot ajunge la 1,2 kg fiecare. Ulterior, dimensiunea scade ușor în etapele finale, dar rămâne întotdeauna foarte mare.

@freshplaza.com

“Roșia Riccio di Parma are nervuri și este foarte dulce, cu o margine ușor acidă. Pielea este subțire, făcându-o potrivită doar pentru recoltarea manuală. Acesta este unul dintre motivele pentru care soiul nu a mai fost cultivat: nu poate fi recoltat mecanic Răsadurile pot crește până la două metri și jumătate înălțime” a mai spus Gabriele Colla.

Urmând exemplul profesorului Carlo Rognoni, Associazione degli agricoltori custodi del Riccio a efectuat studii și selecții de semințe în colaborare cu Università Cattolica del Sacro Cuore din Piacenza pentru a reînvia cultivarea acestui soi indigen.

Profesorul Rognoni a conștientizat potențialul soiului, mai ales în ceea ce privește procesarea roșiilor pentru obținerea de conserve. Mulțumită hotărârii sale, mulți l-au urmat și cultivarea, din nou, a soiului Riccio di Parma a devenit o parte integrantă a economiei locale.

foto cover @rural.it


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment