805 de români au suferit în 2019 de toxiinfecție alimentară cauzată de Campylobacter. În 2018, au fost raportate 573 cazuri, în 2017, 476 cazuri, în 2016, au fost 517 bolnavi și în 2015, 311 cazuri. La nivel european, numărul cazurilor de toxiinfecție alimentară cauzată de Campylobacter a scăzut în 2019 cu 6,9% față 2018: 221.501 față de 246.571 cazuri, potrivit unor surse europene oficiale.

Chiar dacă numărul îmbolnăvirilor a crescut în România în 2019 față de anii precedenți, în timp ce la nivel european a fost înregistrată o scădere a cazurilor, rata de îmbolnăvire rămâne în țara noastră printre cele mai mici din U.E: 4,1 cazuri la 100.000 de locuitori.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Germania, 61.526, dar rata de infectare cea mai mare a fost în Cehia, 215 cazuri la 100.000 de locuitori. Slovacia s-a situat pe locul doi în ce privește rata de infectare, cu 141,1 cazuri la 100.000 de locuitori.

Demn de semnalat este faptul că românii, dar și cehii, ungurii, slovacii, maltezii și polonezii, s-au infectat în mediul gospodăresc/ domestic cases, în timp ce nordicii ( finlandezii, danezii, norvegienii ) s-au infectat în timpul călătoriilor efectuate în Spania, Grecia, Italia, dar și în Turcia, Tailanda și Maroc.

Precizăm că mediu gospodăresc/domestic cases include și mâncarea cumpărată din magazin sau de la piață și nu presupune în mod exclusiv consumul de hrană produsă în gospodăria proprie. De altfel, rezultatele analizelor efectuate în laborator relevă că bacteria a fost depistată în pielea gâtului de pui tranșat în abatoare: 1365 probe pozitive din 3346 probe prelevate de șapte state europene, printre care și România. În cadrul unui alt program, care include și țara noastră, din 15.323 probe, 2038 au fost depistate pozitive.

Categoria de produse alimentare unde a fost depistată cel mai frecvent Campylobacter este ”carnea și produsele din carne”, cu precădere în carnea de pasăre, urmată de ”lapte și produse din lapte” și de ”fructe, legume și sucuri naturale”.

Cea mai mare rată de spitalizare a pacienților a fost înregistrată în Cipru, România, Polonia și Marea Britanie, fără să fie raportat vreun deces.
Campylobacteriosa rămâne cea mai răspândită zoonoză la om, în Uniunea Europeană, după 2005. În ciuda supravegherii cuprinzătoare în majoritatea statelor membre, cazurile raportate reprezintă doar o mică parte din infecțiile cu Campylobacter care apar în UE.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment