Potrivit standardelor de aspect în vigoare, fructele și legumele mai mici sau deformate sunt refuzate de retaileri. O treime din fructele și legumele livrate de ferme ar fi respinse de marile magazine, din cauză că nu respectă aceste standarde de aspect.

Pe fondul secetei extreme care a lovit Marea Britanie anul acesta, cauzând producții mai mici, două lanțuri de supermarketuri britanice vor accepta pe rafturile lor morcovi îndoiți, dar și alte fructe și legume deformate, pentru a-i sprijini  pe fermieri. Retailerul german Lidl GB și retailerul de lux Waitrose au spus că vor relaxa regulile privind dimensiunea și forma fructelor și legumelor afectate de secetă. Decizia va ajuta, de asemenea, la combaterea risipei alimentare.

„Deși recolta  poate să arate  puțin diferită de ceea ce ne-am obișnuit cu toții, este totuși aceeași mare calitate britanică”, a declarat directorul executiv al Lidl GB, Ryan McDonnell, într-un comunicat.

Măsura ar trebui să-i ajute pe fermieri să compenseze orice scădere a randamentelor generale din cauza vremii uscate și a precipitațiilor reduse.

Un studiu al Universității din Edinburgh din 2018 a estimat că o treime din fructele și legumele din Europa nu ajung niciodată la rafturile supermarketurilor, deoarece nu respectă standardele de aspect, ceea ce duce la pierderea a peste 50 de milioane de tone de deșeuri alimentare în fiecare an.

Waitrose a mai spus că va direcționa milioane de morcovi și alte legume deformate pentru producția proprie de supe, de meniuri livrate la pachet sau de smoothie.  

sursa Reuters

foto cover lantulalimentar.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment