Asociația Irlandeză pentru Agricultura Ecologică a aplicat în 2017 pentru un proiect care să sprijine 11 fermieri să își dezvolte producția și să aibă acces la piață. În patru ani, vânzările de produse agricole s-au dublat. Mai exact, au crescut cu 112%, de la 3,8 milioane euro la 8,2 milioane euro.

Legumicultorii și pomicultorii irlandezi implicați în proiect au fost ajutați de cercetători, de ingineri agronomi și de reprezentanți ai sectorului agroindustrial. Toți specialiștii au lucrat împreună pentru a crește oferta de produse horticole proaspete organice obținute în fermele din Irlanda, potrivit publicației agriland.ie.

Activitatea a presupus extinderea suprafeței certificate în sistem ecologic, realizarea unor studii de piață, testarea în teren a îngrășămintelor organice, diseminarea și schimbul de cunoștințe.

Suprafața totală dedicată culturilor de legume ecologice a crescut cu 40% în fermele celor 11 producători, pe parcursul derulării proiectului.

Producătorii agricoli implicați în proiect au lucrat împreună și au crescut vânzările în cadrul grupului cu 62% numai către comercianții cu amănuntul;

Comercianții cu amănuntul irlandezi sunt dornici să sprijine industria horticulturii ecologice, iar cele mai populare legume vândute în magazinele  lor  sunt ceapa, cartofii și morcovii.

În urma aplicării gunoiului de grajd organic la una dintre fermele incluse în proiect, experții au constatat că îngrășămintele organice pot fi, pe termen scurt, încorporate ușor și profitabil în producția de legume organice irlandeze.

Un raport al unui fermier și videoclipuri cu informații tehnice realizate la ferma acestuia au fost distribuite pentru ca tehnicile de cultivare să poată fi preluate de alți cultivatori.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului  Agriculturii, Alimentației și Marinei (DAFM), senatorul Pippa Hackett, a mulțumit celor 11 producători, membrilor grupului operațional și membrilor echipei de proiect pentru participarea la proiectul respectiv.

România figurează, alături de Grecia, Cehia, Slovacia și Estonia, cu zero proiecte derulate de grupurile operaționale în cadrul Parteneriatului European pentru Inovare în Agricultură ( EIP-AGRI ), deși la nivelul Uniunii Europene au fost inițiate peste 1800 de proiecte. Potrivit hărții publicate pe siteul Comisiei Europene, țara noastră este o pată albă, iar pagina dedicată proiectelor derulate de grupurile opraționale din România este goală. Cu toate acestea, potrivit unor informații publicate pe pagina Parteneriatului, România a fost implicată în câteva proiecte de cercetare multi-națională și a organizat un workshop la București, în 2019. Alte referințe sunt disponibile AICI. Responsabil pentru relația cu EPI-AGRI este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

sursa foto,

Parteneriatul European pentru Inovare în Agricultură (EIP-AGRI) activează pentru a promova o agricultură și o silvicultură competitive și durabile, care „realizează mai mult și mai bine din mai puțin”. EIP-AGRI contribuie la asigurarea unei aprovizionări constante cu alimente, furaje și biomateriale, derulându-și activitatea în armonie cu resursele naturale esențiale de care depinde agricultura.

Parteneriatul European pentru Inovare în Agricultură a fost lansat în 2012 pentru a contribui la strategia Uniunii Europene „Europa 2020” pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. Această strategie stabilește consolidarea cercetării și inovării ca unul dintre cele cinci obiective principale și sprijină o nouă abordare interactivă a inovației: Parteneriatele europene pentru inovare.

foto cover @agriland.ie


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment