Cât aluat congelat intră anual în România? Potrivit datelor primite de la Institutul Național de Statistică de emisiunea Viața Satului și prezentate în cadrul reportajului ”Pâine și adevăr”, anul trecut, în perioada ianuarie – octombrie, a fost importată o cantitate totală de 18.668.972 kg de amestecuri și aluaturi pentru prepararea produselor de panificație.
În 2019, cantitatea totală a fost 23.304.293 kg.
În 2018, am importat 20.071.787 t, iar în 2017, 36.841.766 kg.
În 2016, cantitatea a fost mult mai mică, 16.735.676 kg.

Pentru calcul a fost utilizată cantitatea cea mai mare, cea din 2018, 36.841.766 kg. Împărțită la numărul de locuitori ai României de aproximativ 19.000.000, rezultă o cantitate de nici 2 kg de aluat congelat pe cap de locuitor de-a lungul unui an!
”O nimica toată, ținând cont că un român consumă în medie peste 80 de kilograme de pâine pe an” subliniază comentatorul Vieții Satului.

Reportajul a fost realizat la Brutăria ”Oltina”, din orașul Urlați, jud. Prahova. Societatea ”Oltina” deține și moară, și teren agricol pe care cultivă cereale, dar cea mai mare parte a grâului o cumpără de la fermieri români din Câmpia Bărăganului și din Moldova. Firma românească a beneficiat de fonduri europene de milioane de euro pentru tehnologizare și modernizare.

Măcinăm numai și numai grâu românesc, de la fermierii locali, dar în ultima perioadă am început să aducem și de la distanțe mai mari, din alte județe, din alte zone ale țării, tocmai pentru a combina un pic grâul, să avem o făină cât mai constantă și pe gustul tuturor consumatorilor. Moara are o capacitate de 200-250 de t de grâu moale în 24 de ore, adică 10 camioane de grâu zilnic”, a declarat în cadrul reportajului, șeful de moară, ing. Constantin Nițu.

Facem peste 100.000 de pâini pe zi, din categoriile pâine proaspătă și pâine cu termen mare de valabilitate, adică pâine feliată și ambalată, care se vinde în principiu pe lanțurile de supermarketuri, având termen de valabilitate între 7 și 21 de zile, după cum este formulată rețeta. Noi procesăm făină obținută din grâu românesc, nu procesăm făină provenită din grâne din alte țări”, asigură Ciprian-Nicolae Popa, director producție, Brutăria Oltina.

Directorul executiv al societății ”Oltina”, Bogdan Iosif confirmă că nu utilizează în producție decât făină albă românească, dar în același timp asigură că ”nu e o crimă să mănânci pâine făcută din aluat congelat, nu e dăunătoare sănătății, nu are absolut niciun efect dăunător asupra sănătății. Nu este diferită față de pâinea proaspătă. Noi nu folosim aluaturi congelate, folosim doar aluat proaspăt”.

Desigur, aluatul congelat este utilizat în industria de panificație din România. Celor 30.000.000 de kg aduse din import li se adaugă producția internă. La Cluj-Napoca există o unitate care produce aluat congelat. Acesta este folosit cu precădere de micile brutării ale rețelelor de retail, dar și de unități de patiserie.

România este și exportator de aluat congelat. Anual ies din țară în jur de 11.000.000 kg de aluat congelat. Acum zece ani, a izbucnit în Italia un scandal de presă, câteva asociații ale producătorilor acuzând că ”mulți consumatori italieni mănâncă pâine străină, în general acele baghete franțuzești, fără să știe că sunt produse în România sau Bulgaria. Circa 20% din produsele vândute în supermarketurile din Milano provin de acolo. E vorba de pâine semipreparată, care este pusă, apoi, în cuptor”, Gazeta Românească, 3 noiembrie, 2011.

Vă sunt cunoscute aceste acuzații, nu-i așa? Le-ați auzit deseori și în spațiul public, în mass-media, pe rețelele de socializare. E schimbat numai sensul: noi suntem cei care ne plângem că mâncăm pâine obținută din aluat congelat adus din import! Chiar și un candidat român la alegerile europarlamentare din 2019 a susținut că ”suntem singura țară care importă 84% aluat congelat din care spunem că mâncăm zilnic pâine proaspătă”. Datele statistice, activitatea industriei de morărit și panificație din România și declarațiile celor care activează în această industrie spulberă această minciună.

Investigația realizată de ”Viața Satului” duce către o conlcuzie evidentă: ”românii nu se hrănesc cu pâine obținută din aluat congelat adus din import, ci cu pâine obținută din grâul românesc”.

foto cover @Lantulalimentar.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment