„Această regulă plasează Spania în fruntea Uniunii Europene, în domeniul abatorizării, și, pe lângă asigurarea bunăstării animalelor în etapa sacrificării, îmbunătățește garanțiile de siguranță alimentară pentru consumatori”, a declarat ministrul spaniol al Protecției Consumatorului, Alberto Garzon.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Madrid, Isabel Rodriguez, a anunțat recent, într-o conferință de presă, că măsura a fost deja convenită cu reprezentanții  industriei cărnii .

Conform regulilor, măcelariile vor fi obligate să păstreze imaginile video pentru verificarea ulterioară de către autorități.

Abatoarele din Spania au la dispoziție un an pentru a implementa sistemul de supraveghere. Unele unități de sacrificare a animalelor au instalat camere video, în mod benevol, înainte ca autoritățile să legifereze această măsură ca obligatorie.

Guillermo Moreno, directorul executiv al Equalia, un ONG care a făcut lobby pentru instalarea sistemului de supraveghere video, a declarat pentru AFP că este mulțumit de ceea ce el a numit „un prim pas necesar și important pentru ridicarea standardelor de bunăstare a animalelor în abatoare”.

El a adăugat că Anglia, Scoția și Israelul au introdus deja măsura în abatoarele lor.

Asociația interprofesională INTERPORC și-a exprimat satisfacția față de emiterea Decretului Regal, care stabilește reglementările pentru controlul bunăstării animalelor în abatoare prin instalarea de sisteme de supraveghere video, măsură pe care companiile care dețin certificarea INTERPORC Animal Welfare Spain (IAWS) o aplică deja voluntar, de trei ani.

Alberto Herranz, directorul INTERPORC, a subliniat că „sectorul spaniol al creșterii porcilor este pe primul loc în lume în ceea ce privește bunăstarea animalelor, iar companiile noastre sunt deja pregătite pentru această lege”.

„Pentru noi, acest decret regal nu este altceva decât o mare oportunitate de a demonstra societății angajamentul nostru față de bunăstarea animalelor. Noi am început instalarea camerelor video, în urmă cu trei ani, cu mult înainte de a deveni obligație, prin decizie guvernamentală”, a mai spus Herranz.

Sigiliul „Certified Welfare Commitment”, ale cărui reglementări impun instalarea de camere, este voluntar. Cu toate acestea, de la înființare, companiile din sectorul suinelor l-au încorporat rapid, până la punctul în care peste 60% din producție este deja certificată.

Spania a deținut anul trecut un efectiv total de 34.454.000 de porci. Pe locul doi s-a situat Germania, cu 23.620.000 de porci și pe locul trei, Olanda, cu 10.872.000 porci. În România, s-au aflat anul trecut 3.765.000 capete de suine, cu 15.000 mai mult decât în 2020. În Uniunea Europeană se aflau anul trecut 141.556.000 capete de suine.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment