Lagos, Nigeria

Renee Chuks, bucătar profesionist, a început să experimenteze prepararea de paste cu manioc, în bucătăria ei din Lagos, acum doi ani, în timpul pandemiei covid 19, când a fost restricționată libertatea de mișcare și populația a fost obligată să se izoleze la domiciliu.

Renee folosește ingrediente locale, cum ar fi maniocul și pătlagina, în compoziția pastelor artizanale, pe care le vinde prin intermediul companiei ei, Aldente Africa, înființată în urmă cu doi ani.

”Aldente Africa este printre primele companii care produc paste fără gluten, în Nigeria”, spune doamna Chuks. Țara este unul dintre cei mai mari producători de manioc din lume, o legumă cu tuberculi, bogați în minerale și vitamina C, iar Chuks consideră că Africa ar trebui să folosească mai mult culturile locale pentru a ajuta la îmbunătățirea securității alimentare pe continent.

„M-am uitat în jurul meu, să descopăr cu plăcere ce fel de produse agricole avem, să le mâncăm în fiecare zi. Maniocul este unul dintre produsele noastre majore. Așa că m-am gândit să încep cu asta, dacă reușesc cu maniocul, atunci vor urma și alte lucruri interesante”, a declarat Chuks.

Renee Chuks/mycookeryzone.com

Ea mai folosește pătlagină și fonio, aceasta din urmă o specie de cereale cultivată pe o arie destul de restrânsă, în Africa de Vest, pe care o infuzează cu ierburi și legume locale, dând unora dintre paste o nuanță verde sau roz.

Produsele doamnei Chuks urmăresc o tendință globală către alimentație pe bază de plante. Puse în ambalaje elegante și vândute cu prețuri între 2 și 5 dolari per pachet, pastele se adresează deocamdată unui consumator cu o putere de cumpărare relativ mare.

Pastele clasice din grâu sunt un aliment de bază în Nigeria, iar Chuks vede mult loc de creștere pe piață pentru produsele ei alternativă, pe care le vinde online și în magazinele de sănătate. Compania ei produce, de asemenea, vinuri  din plante de hibiscus și ierburi pentru gătit.

Ellemeet, Olanda

Linsie Meijer, owner al start-up-ului olandez Sophyn Greens, prepară paste cu conținut ridicat de legume, susținând astfel tendința globală de utilizare a legumelor în compoziția produselor agricole finite, pentru a ajuta oamenii să-și asigure doza zilnică de fructe și legume. Pastele sunt livrate sub marca Sophini.

 „Este minunat să colorezi rafturile magazinelor cu legume și să atragi consumatorii să folosească din ce în ce mai multe dintre acestea”, spune Linsie Meijer, care a fost inspirată în alegerea ei de un proiect care urmărea, printre altele, găsirea unor soluții pentru reciclarea reziduurilor vegetale:  „lucram la firma Van Oers United, unde eram implicată în activitatea de inovare și aveam treabă un pic și cu fluxurile reziduale. La un moment dat am început să mă întreb dacă nu am putea face ceva cu toate acele subproduse vegetale,  dacă nu am putea face cu acestea ceva durabil.”

La scurt timp, Linsie a înființat Sophyn Greens – o combinație de nume ale fiicelor ei, Sophie și Fynne. Produsul principal: paste cu legume proaspete. „În prezent, le primim încă de la un vânzător de legume local, deoarece producem încă la scară relativ mică. Cu toate acestea, scopul final este să lucrăm în întregime cu fluxuri reziduale. Acest lucru nu este încă fezabil deoarece nu există o aprovizionare constantă pentru producție.”

 „Ne aflăm într-un stadiu avansat de discuții cu firme precum Harvest House, Peelpioneers și Coroos. Dorim să folosim produsele lor secundare pentru pastele noastre. De asemenea, intenționăm să folosim cereale locale, pentru a produce paste locale în sistem complet circular”, spune Linsie.

Linsie Meijer /fresplaza.com

Procesul de producție este, de fapt, foarte simplu, susține doamna Meijer: „transformăm legumele într-un piure, pe care îl adăugăm în aluatul de paste. Pastele Sophini constă în 35% legume proaspete. Sigur, procentul nu este menit să înlocuiască complet necesarul zilnic de legume al unei persoane. Este un supliment. Deci, tu faci implicit o alegere mai sănătoasă, ceea ce te încurajează, de asemenea, să folosești mai multe legume.”

Sortimentul Sophyn include în prezent paste cu morcovi, spanac și păstârnac. „Experimentăm și sfecla roșie. Pentru a asigura o aprovizionare constantă, alegem în mod deliberat legume de bună calitate, care nu sunt depreciate, și care pot fi obținute pe tot parcursul anului. De aceea am încetat să mai folosim, de exemplu, conopida. Ne-am jucat cu asta o vreme, dar există o mulțime de probleme de aprovizionare în timpul iernii”, mai explică Meijer, care, în acest moment, lucrează din greu pentru a o face vizibilă pe Sophyn Greens. „Umplem pachetele primite, iar săptămâna aceasta vom vizita pentru prima dată potențialii clienți. De asemenea, vom începe să livrăm către VersPlus (un angrosist specializat în produse locale ) începând cu jumătatea lunii septembrie”

Deocamdată, Linsie face toate astea singură. „Pentru configurare, a fost bine să o fac singur, dar trebuie să mă extind pentru a ajunge pe piață și a vinde produsele. Magazinul nostru web, unde puteți plasa comenzi direct, va fi disponibil în două săptămâni. Vrem să atragem clienți pentru a consuma treptat și organic mai multe fructe și legume”, conchide Linsie.

foto cover www.allrecipes.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment