Criza energetică și criza containerelor de transport maritim produc concomitent efecte negative în piața agricolă. Un efect negativ al acestor două crize este resimțit și de furnizorii de inputuri, care cumpără marfă de la distanțe mari și se văd nevoiți să achite sume mult mai mari pentru transport.

La începutul anului,  plăteam 1100 euro transportatorului care aduce pe vapor substratul din fibră de nucă de cocos, din Sri Lanka. Acum, plătim 8.500 de euro, iar în decembrie am fost anunțați că vom achita 10.000 de euro”, a declarat pentru Lantulalimentar.ro, George Puican, Director executiv Holland Farming.

George Puican, director executiv Holland Farming

Deocamdată, nu am crescut prețul substratului folosit în culturile hidroponice”, ne-a asigurat George Puican.

Suprafața cultivată în sistem hidroponic însumează în România 20 de ha, fermele fiind active în județe ca Timiș, Mureș și Constanța. În astfel de sere sunt cultivate tomate, castraveți, salată verde și ardei, legume care sunt livrate de regulă marilor retaileri.

Cultura hidroponică presupune folosirea unui substrat ( vată minerală, perlit, argilă, fibră din nucă de cocos ) în care plantele își dezvolă rădăcinile, fiind hrănite cu substanțe adăugate de cultivator și irigate din surse controlate. Culturile hidroponice sunt dezvoltate în spații închise, sere și solarii.

sursa foto: eMAG.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment