Agricultura ecologică este la ea acasă în comuna Ștefan cel Mare din județul Călărași. Mii de hectare cultivate cu cereale, rapiță, floarea soarelui și leguminoase sunt certificate ecologic, iar cea mai mare parte a recoltei ajunge în Austria și Germania, țări unde piața produselor bio a luat un avânt considerabil în ultimii ani. De fapt, la nivelul întregii Uniuni Europene, piața bio s-a dezvoltat uluitor, valoarea totală anuală depășind 35 miliarde de euro.

Aurel Petruș din comuna Ștefan cel Mare practică agricultura eco de aproape 20 de ani, fiind un veritabil pionier al agriculturii fără pesticide, în Câmpia Bărăganului. Cu timpul, i s-au alăturat și cei doi fii, Valentin și Mihai. Praticile agricole din ferma lor sunt prietenoase cu mediul ( aplică lucrări mecanice, acolo unde alții folosesc erbicide ), iar recolta și produsele agricole care ies pe poarta fermei sunt favorabile sănătății umane.

.Aurel Petruș, @Lantulalimentar.ro

O parte din cerealele și leguminoasele obținute în câmp în sistem ecologic sunt direcționate către segmentul zotehnic al afacerii: ferma avicolă.

”Hrana găinilor este exclusiv ecolgică. Ținem găinile în trei hale, ajungem la 8000 de găini ouătoare. Livrăm ouăle, toată producția este certificată bio, unui retailer din București”, ne asigură Mihai Petruș, responsbil de ferma avicolă, componentă a afacerii agricole a familiei.

fermă avicolă, @Lantulalimentar.ro

Familia Petruș lucrează în sistem ecologic peste 1000 ha. Aurel Petruș a înființat, împreună cu alți fermieri, o cooperativă agricolă numită Biocoop, astfel încât suprafața cultivată eco la Ștefan cel Mare este mult mai extinsă.

Mihai Petruș, @Lantulalimentar.ro

Uniunea Europeană și-a propus ca până în 2030 să aibă certificată ecologic o suprafață care să reprezinte 25% din suprafața agricolă totală a uniunii. În România, numai 3% din suprafața agricolă este certificată eco. Experții susțin că țara noastră nu va atinge ținta de 25%. Vestea bună este că potențiaul de creștere este uriaș, mai ales că agricultura eco este subvenționată mult mai bine, aproape dublu, decât cea convențională. Familia Petruș, dar și alți agricultori din comuna Ștefan cel Mare, jud. Călărași, sunt un bun exemplu pentru fermierii români care doresc să intre în agricultura eco.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment