Italia promovează un sistem propriu, Nutrinform, bazat pe redarea grafică a unor baterii, care informează despre conținutul de nutrienți într-un produs.

Numeroase țări au adoptat deja sistemul francez, Nutri-score, bazat pe semnalizarea simplă, prin culori.

De ce se opun italienii sistemului Nutri-score?

Autoritatea italiană pentru concurență, AGCM, a anunțat recent că Nutri-Score nu poate fi utilizat în Italia fără anumite avertismente pentru consumatori și a obligat Carrefour și alți distribuitori care folosesc eticheta nutrițională franceză să o retragă de pe produsele italienești cu Denumire de Origine Protejată și Indicație Geografică protejată.

AGCM a comunicat că Nutri-score ar putea induce în eroare consumatorii cu privire la alegerile alimentare, prin clasificarea arbitrară a alimentelor, cu o „prejudecată care nu stimulează consumatorul să facă o evaluare adecvată pentru a urma o dietă utilă pentru satisfacerea aportului zilnic  de nutrienți”.

 „Atâta timp cât nu există o legislație europeană în acest sens”, a spus Autoritatea de Concurență, „nu poate fi preferată o metodă de etichetare față de alta. Cei care doresc să folosească Nutri-score trebuie deci să precizeze că sistemul de tip semafor este dezvoltat pe baza unui algoritm și pe evaluări științifice nerecunoscute și împărtășite universal.”

„Cei care folosesc Nutri-score trebuie să precizeze și că acesta nu ține cont de nevoile și profilul nutrițional al individului; că are legătură cu 100 de grame de produs și nu cu o porție de consum”, a adăugat Autoritatea Antitrust.

Față de decizia Autorității, Carrefour Italia a declarat că „nu va aplica eticheta Nutri-score pe produsele cu etichetă proprie comandate de Carrefour Italia furnizorilor săi și comercializate în Italia sau în străinătate, pe produse DOP sau IGP, pe produse din tradiția gastronomică italiană ( mezeluri, brânzeturi, ulei de măsline), indiferent de locul de producție (Italia sau în străinătate) și pe produsele sub marca Terre d’Italia.”

Președintele Confagricultura, Massimiliano Giansanti, care a susținut dosarul împotriva Carrefour și a afiliaților săi Gs și Interdis, a revendicat o victorie.

„Deciziile Autorității Antitrust (AGCM) privind Nutriscore merg în direcția conturată de Confagricoltura și confirmă înșelăciunea sistemului francez și conflictul acestuia cu Codul Consumatorului. AGCM ne-a dat dreptate: acest sistem de etichetare poate deruta consumatorul și nu se bazează pe dovezi științifice. Prin urmare, este un instrument înșelător. Această hotărâre trebuie să ne facă să reflectăm asupra adoptării Nutriscore în Italia și în Europa.”

„Rezoluția AGCM este un pas înainte pentru protecția dreptului consumatorului de a avea acces la informații clare, complete și transparente pentru a-și orienta corect alegerile nutriționale în vederea protejării sănătății. În lipsa acestei intervenții, NutriScore s-ar fi putut răspândi pe piața alimentară italiană, în ciuda opoziției absolute față de sistemul de etichetare francez susținut de guvernul nostru, toate forțele politice, comunitatea științifică, fermierii și asociațiile de consumatori. NutriScore trebuie deci dat deoparte, în favoarea sistemului italian Nutrinform, care se bazează pe un principiu foarte diferit”, a conchis Giansanti.

Italia promovează un sistem de etichetare a alimentelor propriu, numit Nutrinform, care se bazează pe semnalizarea grafică a unor baterii care reprezintă conținutul de zaharuri, grăsimi, săruri și alți nutrienți din alimente.

Nutrinform

Nutri-score, sistemul francez căruia îi este opus Nutrinform, se bazează pe semnalizarea simplă a conținutului de săruri, zaharuri și grăsimi: culoarea verde califică produsul ca fiind foarte dietetic, în timp ce culoarea roșie îl califică drept unul ”încărcat” de săruri, zaharuri sau grăsimi.

Nutri-score

Italienii au reacționat împotriva Nutri-score, întrucât semnalizează cu roșu produse tradiționale din dieta mediteraneană: uleiul de măsline, brânzeturi, mezeluri, etc.

Numeroase țări ( Franța, Belgia, Germania, etc. ) au adoptat deja Nutri-score. La nivel european nu a fost luată încă o decizie definitivă privind utilizarea unui sistem sau altul.

Sitemul Nutri-score este deja aplicat și în România ( Mega Image, Auchan ), deși fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, s-a poziționat, la AGRIFISH, în favoarea Nutrinfarm.  

Citește și ”Premieră în România: un hypermarket aplică sistemul de etichetare francez NUTRI-SCORE; Italia contestă acest sistem și promovează un sistem propriu, NUTRINFORM”


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment