• Numărul maxim de posturi în ANIF a ajuns de la 1500 la 3.026;
  • Din 86 de amenajări, au fost reabilitate integral, cu bani de la stat, numai două! Una dintre acestea, Stoenești Vișina, se află în sudul județului Olt.
  • Petre Daea a vizitat județele din Moldova puternic afectate de secetă, unde anumite investiții trebuiau finalizate în mandatele sale anterioare;
  • Adrian Oros a promovat o ”Strategie pentru Gestionarea Apei” care nu s-a calificat pentru finanțatre prin PNRR;
  • Ministerul Agriculturii vrea 1.500.000.000 de euro pentru irigații

În 2003, guvernul condus de Adrian Năstase a contractat un împrumut în valoare de 80.000.000 dolari, de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru finanțarea Proiectului privind reabilitarea și reforma sectorului de irigații.  Proiectul a avut drept obiective creşterea productivităţii agricole în aria proiectului, promovarea coeziunii şi iniţiativei comunitare în managementul irigaţiilor şi întărirea sustenabilităţii instituţionale în sectorul irigaţiilor, fiind structurat pe trei părți: a) reabilitarea amenajărilor de irigații; b) consolidarea instituțională; b) tehnologii pentru reducerea consumului de energie și managementul apei în amenajprile interioare. Data de finalizare a proiectului a fost 31 martie 2011.

România a folosit mare parte din acești bani, mai puțin 5.000.000 de dolari. Contul împrumutului a fost închis în 2013, în timpul mandatului lui Daniel Constantin, la Ministerul Agriculturii.

Nu este clar pentru ce au fost cheltuiți, concret, banii împrumutați de la BIRD. Din documente guvernamentale din acea perioadă reiese că ar fi fost făcute, printre altele, lucrări în județul Brăila ( Terasa Viziru și Terasa Brăila ).

În 2004, a fost adoptată Legea 38 a Îmbunătățirilor Funciare, care a creat cadrul juridic pentru funcționarea Administrației Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare și pentru înființarea Organizațiilor de Îmbunătățiri Funciare ( OIF ), transformate apoi în Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații ( OUAI ), formate din fermieri.

În 2007, România a aderat la Uniunea Europeană și fermierii constituiți în OUAI  au avut la dispoziție bani europeni, prin PNDR 2007 – 2013, pentru a moderniza infrastructura secundară de irigații ( stații de punere sub presiune, conducte, canale secundare, etc. ). 138 de organizații au depus proiecte în cadrul Submăsurii 125 a.

Între timp, în 2010, au fost finalizate două studii: 1. ”Analiza economică a sectorului de irigații”, autor DHV BV, din Olanda și 2. ”Strategia investițiilor în sectorul irigațiilor”, elaborată de compania Fidmen Mark at, din România. În urma acestor studii a reieșit că 56 de amenajări de irigații, care acoperă 823.000 ha, sunt viabile din punct de vedere economic și pot fi reabiliate de stat. De precizat că statul are responsabilitatea reabilitării infrastructurii principale: stații de pompare/repompare, canale principale, stăvilare, adică să asigure drumul apei de la sursă ( Dunăre, râuri interioare ) până la stațiile de punere sub presiune ( SPP ), care au fost preluate de OUAI.

În 2011, guvernul condus de Emil Boc a emis OUG 82/26 septembrie 2011, prin care Administrația Națională pentru Îmbunătățiri Funciare a devenit Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare ( ANIF ). Numărul maxim de posturi al Agenției și filialelor județene a fost fixat la 1500.

În 2015, la solicitarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare ( ANIF ), a fost elaborat studiul privind actualizarea “Strategiei investițiilor în sectorul irigațiilor – Expertiza privind viabilitatea economică a sistemelor de irigații” de către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Îmbunătățiri Funciare. (Experco – ISPIF București). Potrivit acestui studiu, suprafețele viabile din punct de vedere economic aflate în amenajări de irigații, erau de circa 1,8 milioane ha.

Tot în 2015, guvernul condus de Victor Ponta a emis OUG 4/25 martie 2015, care a modificat OUG 28/2011. Numărul maxim de posturi al ANIF și filialelor teritoriale a fost ridicat la 2.495, cu 995 mai mult decât cel anterior.

În 2016, guvernul condus de Dacian Cioloș a emis HG 793/26 octombrie 2016, pentru aprobarea Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România. Acest program are la bază studiile anterioare privind irigațiile din România. Programul a avut termen de finalizare anul 2020. Sursa de finanațare: bugetul național, suma ridicându-se la 1.015.000.000 euro. Executant: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin ANIF.

Prin PNRIPI urmau să fie reabilitate 86 de amenajări de irigații, care să acopere o suprafață agricolă de 2.006.941 ha. Statul și-a asumat astfel să reabiliteze infrastructura principală de irigații, ca să asigure apa pentru OUAI-urile care accesaseră sau urmau să acceseze fonduri europene prin PNDR, pentru a reabilita infrastructura secundară. Puse cap la cap, cele două tipuri de infrastructuri asigură traseul apei de la sursă până la culturile agricole. Dacă un OUAI repară infrastructura secundară, dar statul nu repară infrastrctura principală, apa nu mai ajunge sau ajunge cu pierderi mari la culturile agricole.

După alegerile din decembrie 2016, la putere a ajuns PSD, condus de Liviu Dragnea. Practic, acestui partid, care a avut și portofoliul Agriculturii, prin Petre Daea, i-a revenit sarcina să pună în aplicare programul aprobat în 2016. De altfel, reabilitarea infrastructuruii principale a fost asumată din programul de guvernare.

Prezent în Ialomiţa, în 12 mai 2017, Liviu Dragnea a declarat: ”Partea de irigaţii pentru noi a fost şi rămâne strategică. Avem două obiective majore în acest domeniu: reabilitarea sistemului de irigaţii şi 1.980 mil. ha. Cred că până în 2020 vom găsi şi celelalte 20.000 ha. Practic 2 milioane de hectare care vor fi irigabile”. Suma prevăzută în HG a fost ridicată la 1.143.000.000 euro.

Mai mult, prin Legea nr. 133 din 31 mai 2017, numărul maxim de posturi al Agenției și filialelor teritoriale a fost ridicat la 3.026.

În 2017, guvernul a decis acordarea în mod gratuit a apei pentru irigații până la punctele de livrare.

În noiembrie 2019, guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură și au venit la guvernare liberalii. Care era stadiul derulării PNRIPI în acel an?

Publicația factual.ro a obținut de la ANIF următorul răspuns: ”până în noiembrie 2019 s-au finalizat lucrările pentru 7 obiective de investiții, corespunzătoare unui număr de 6 amenajări de irigații cu o suprafață de 78.000 de hectare și au fost realizate lucrări în valoare de 468.598.447 lei, deși fuseseră alocați 555.167.000 lei”. Prin urmare, cu numai un an înainte de termenul de finalizare a programului, fuseseră reabilitate numai șase amenajări de irigații din cele 86! Date publicate chiar pe siteul ANIF arată că au fost reabilitatea 100% numai două amenajări: Stoenești Vișina, din județul Olt, și Călmățui II, din județul Brăila.

Cine a condus instituțiile responsabile în această perioadă? Petre Daea a fost ministru al Agriculturii în cele trei guverne PSD, în perioada ianuarie 2017 – noiembrie 2019. Daea a revenit în scaunul ministerial în iulie 2022 și a vizitat câteva județe din Moldova, puternic afectate de secetă, unde ar fi trebuit reabilitate câteva amenajări inclusiv în mandatele sale anterioare. De pildă amenajarea Ciorăști – Măicănești, din județul Vrancea, care trebuia terminată în etapa I.

Șef la ANIF a fost Florin Barbu, în prezent deputat de Olt și președinte al Comisiei pentru Agricultură. Amenajarea de irigații Stoenești Vișina figurează pe siteul ANIF ca fiind reabilitată 100%.  Aici își au terenurile agricole membrii familiei Stănescu, Paul Stănescu fiind în prezent senator PSD și vicepreședinte al partidului.

Ce au făcut liberalii din 2019, când au venit la guvernare?

Potrivit siteului ANIF, în august 2021, erau reabilitate complet numai două amenajări: una în Olt, cea amintită mai sus, alta în Brăila, Călmățui II. Programul nu a fost finalizat în 2020, potrivit legii. Aceste date infirmă răspunsul dat de ANIF publicației factual.ro: nu opt, ci numai două amenajări sunt reabilitate integral!

În 2020, în plină secetă, guvernul liberal condus de Ludovic Orban, cu Adrian Oros la Ministerul Agriculturii, a promovat o așa-numită ”Strategie pentru Gestionarea Apei”, care ar fi urmat să fie finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență cu peste 3 miliarde de euro. Strategia lui Oros nu a fost cuprinsă însă în PNRR-ul conceput de ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea ( USR ). Ghinea explicat recent că nu a existat o strategie în adevăratul sens al cuvântului, cu obiective clare.

16 iulie 2022: MADR a lansat în dezbatere publică proiectul privind modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România și a infrastructurii de desecare și drenaj. Acesta urmărește adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, în principal, dar şi asupra altor factori de mediu şi a populaţiei.  

Suma destinată Programului are o valoare de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027. 

Prin prezentul proiect de act normativ se are în vedere sporirea numărului de amenajări de irigații noi, de la 89 la 150. De asemenea, va crește suprafața pentru care se vor asigura irigații de la 1.800.679 ha la 2.600.439 ha, contribuind astfel la viabilitatea economică a sistemelor de irigații.

În 19 iulie 2022, în România erau pregătite pentru irigat 1.331.616 ha și contractate 819.543 ha. Stații de bază și de repompare pornite: 142 bucăți. Stații de punere sub presiune în funcțiune 336 bucăți.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment