Ionathanul, soiul de măr pe care îl considerăm măr autentic românesc, deși este originar din Statele Unite, pare să fie pe cale de dispariție. Așa susțin pomicultorii din comuna Voinești, jud. Dâmbovița, în cadrul emisiunii Viața Satului, ediția de astăzi, 5 decembrie 2021.

E un măr cerut mai mult la începutul sezonului, dar după 2-3 săptămâni de la recoltare începe să se deprecieze din interior. Pulpa devine sticloasă” a spus Dan Ionescu, pomicultor din Voinești.

Eu cultiv mai mult soiul Idaret, îl am în cultură din 1994” a spus fermierul Nicolae Oprea.

Un alt pomicultor, Andrei Gălie, care cultivă 1 ha cu măr și vinde fructele la poarta casei a spus că a scos Ionathanul din cultură.

Pomicultorii care înființează plantații intesive sau superintensive nu mai plantează Ionathan.

Daniel Comănescu, dorecor SCDP Voinești a spus că nu există tratament adecvat pentru ”prăbușirea pulpei” și că tendința este de a planta soiuri rezistente la boli și dăunători pentru a utiliza mai puține pesticide.

Pomicultorul și procesatorul de fructe, Alexandru Mihai Ilie, creator al brandului merero.ro, a susținut că un alt soi căutat acum în locul Ionathanului este soiul Ariane.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment