O livadă de 1 ha sau 2 ha produce, în anii buni, 40 t, respectiv 80 t de mere, pe care proprietarul trebuie să le scoată pe piață. Din cauză că nu sunt, cei mai mulți dintre ei, asociați, micii fermieri nu pot livra fructele marilor rețele de retail.

Le rămâne: 1.să vândă, cu kilogramul, la șosea, în fața casei;

2. să meargă în piețe agroalimentare sau la târguri săptămânale;

3. să furnizeze unui procesator industrial sau unuia artizanal merele de calitate  inferioară sau

4. să vândă merele, en gros, unui comerciant, cu acces la piețele de gros din marile orașe.

Sigur, mai există și situațiile în care ei pot vinde merele unei cooperative care are acces la hypermarketuri sau unui consătean care închiriază tarabe în piață. Grupate, aceste opțiuni sunt reduse la două categorii: vânzare clientului final vs. vânzare unui intermediar.

La Voinești, în această toamnă, au fost înregistrate producții mari, datorită condițiile meteorologice prietenoase. Fermierii nu s-au confruntat cu grindina sau cu înghețul târziu. Astfel, livezile clasice au produs în jur de 40 t de mere/ha, cele intensive 70-75 t/ha.

Așadar, nu producția, ci vânzarea este marea problemă a producătorilor. Ei îi așteaptă acum pe așa numiții samsari, o categorie deseori hulită de fermieri, dar care se dovedește utilă pentru punerea în mișcare a unor lanțuri alimentare.

Emisiunea Viața Satului a postat pe pagina de facebook o scurtă discuție cu un mic producător de mere, ca preambul la ediția din 5 decembrie, când va difuza o discuție amplă despre cultura mărului la Voinești, filmată recent chiar acolo, în cel mai cunoscut bazin pomicol din sudul României.

Rep. ”Merge vânzarea?”

Fermier: ”Nu merge. La kilogram nu prea vând, fiindcă există pandemie și nu vin nici micii comercianți care ne prelua de obicei marfa. Și dacă vin, vor să o ia la 0,50 de bani sau 1 leu, preț care nu acoperă cheltuielile.

Rep. ”Dvs, aici, cu cât vindeți 1 kg de mere?”

Fermier: ”Cu 3 lei”.

Vizionați AICI clipul postat pe pagina Viața Satului pentru a promova ediția din 5 decembrie 2021.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment