În 2019, a fost obținută în fermele românești de profil o cantitate totală de 2.626.790 t, potrivit FAOSTAT. În anii anteriori, producția a fluctuat, sărind de 3 milioane de tone. În 2011, a ajuns la peste 4 milioane tone. Vârful a fost atins în trecut, în 1985, când cantitatea totală a ajuns la peste 6 milioane de tone. În medie, însă, atât în comunism, cât și după revoluția din 1989 și după aderarea la U.E., producția națională s-a învârtit în jurul a 3 milioane de t.

Cât a importat România în 2019? Cartofi 188.708 t, iar cartofi congelați, 93.649 t. Deci, un total de 282.357 t. Această cantitate reprezintă 10,74% din cantitatea totală produsă în țară. Precizăm că în 2019, cantitatea importată ( cartofi și cartofi congelați ) a atins un nivel record. Exporturile sunt nesemnificative, un total de 5460 t, deci procentul anterior rămâne valabil. În anii precedenți, procentul importurilor a fost mult mai mic. De pildă, în 2010, numai 2,97%.

Prin urmare, în anul în care România a importat cea mai mare cantitate de cartofi, procentul a fost de aprox. 10%. Procentul avansat de fermierii care cultivă cartofi și preluat chiar de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, este unul nerealist, contrazis de datele statistice oficiale, FAOSTAT.

foto cover @pexels.com/Antara Verma

Write A Comment