În 24 aprilie 2019, Comisia Europeană a introdus acizii grași trans ( AGT ), alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, pe lista substanțelor a căror utilizare în produsele alimentare este controlată, aceștia fiind asociați cu un risc potențial pentru consumatori.

„Acizii grași trans” (AGT) sunt un tip de acizi grași nesaturați utilizați pe scară largă în industria alimentară, încă din anul 1950. Alimentele în care se pot găsi asemenea acizi grași trans includ mesele semi-preparate, grăsime pentru prăjit de uz industrial, margarină utilizată în patiserie, produse de panificație preambalate, prăjituri, biscuiți, napolitane, popcorn pentru microunde, alimente prăjite ori sosuri”, potrivit unei informări publicate pe siteul Parlamentului European.

Potrivit art. 1 din Regulamentul (UE) 2019/649 al Comisiei Europene din 24 aprilie 2019 , conținutul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală, din alimentele destinate consumatorului final și din alimentele destinate vânzării cu amănuntul, nu trebuie să depășească 2 grame la 100 g de grăsime.

Regulamentul european a fost transpus anul trecut în legislația națională, prin Legea 182/2020, aplicabilă de la 1 aprilie 20121. ANSVSA a anunțat deja că de la 1 aprilie demarează controale oficiale pentru verificarea respectării cerinţelor privind acizii graşi trans din alimente.

”Odată cu aplicarea cerinţelor legislative privind acizii graşi trans din alimente, ANSVSA a demarat controale oficiale în unităţi precum cele de fabricare a produselor de panificaţie, patiserie, popcorn, grăsimilor vegetale, margarinelor, uleiurilor parţial hidrogenate, în unităţi de alimentaţie publică (fast-food şi restaurante), în unităţi de depozitare şi comercializare a produselor alimentare care conţin margarine, grăsimi şi uleiuri parţial hidrogenate”, arată comunicatul ANSVSA.

În 3 decembrie 2015, Comisia adoptase un raport privind acizii grași trans în produsele alimentare și în regimul alimentar general al populației Uniunii raport care a reamintit faptul că bolile cardiace sunt principala cauză de deces în Uniune, iar un aport mare de acizi grași trans crește în mod semnificativ riscul de boli cardiace, mai mult decât orice alt nutrient cu număr de calorii similar.

La 15 mai 2018, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat eliminarea acizilor grași trans produși pe cale industrială din alimentele consumate la nivel mondial.

La 19 iunie 2018, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor ( EFSA ) a concluzionat, pe baza analizei dovezilor științifice disponibile, că aportul alimentar de acizi grași trans ar trebui să fie cât mai mic posibil.

Pentru nerespectarea legii, operatorii economici riscă amenzi de la 10.000 la 30.000 de lei și retragerea de pe piață a produselor alimentare neconforme.

sursa foto cover roaliment.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment