Obișnuiesc unii comentatori, mai mult sau mai puțin bine intenționați, să susțină în spațiul public, dar și în discuții private că fructele și legumele românești nu ajung în rafturile marilor magazine, fiind privilegiate fructele și legumele din străinătate. Or, dimpotrivă, marfa agro-alimentară românească este prezentă la rafturi, desigur alături de marfă din alte țări, rămânând ca românii să aleagă după gusturi și după buzunar.

Am intrat recent într-un magazin care aparține unei rețele de marketuri de cartier cu patronat belgian și am descoperit că fructele și legumele din România sunt prezente din plin pe rafturi.

Merele românești concurează cu cele din Grecia și Polonia. Astfel, din România sunt prezente mere din livada din Târgșoru Vechi, jud. Prahova, deținută de firma Bau Frucht Partner SRL. Fructele, din soiul Gala, sunt ambalate câte șase bucăți într-o cutie din carton și costă 7,99 lei.

Clientul poate cumpăra alte mere, tot de la un producător român, partener în programul ”Gusturi românești”, tot din soiul Gala, cu 4,99 lei/kg.

Tot în cadrul programului ”Gusturi românești”, sunt comercializate mere din soiul Golden, cu 4,49 lei/kg, cal. I.

Merele din soiul Idared, origine Polonia, costă 6,99 lei/kg. Tot din Polonia provin merele roșii, 3,49 lei/kg.

Din Grecia, sunt vândute de retailer mere din soiul Granny Smith, 6,49 lei/kg.

Din România sunt și prunele ecologice, produse de Cooperativa Agricolă Plaiuri Românești, din jud. Vâlcea, și distribuite de Via Pro Solution 4 U SRL, din București.

La legume, am descoperit ardei kapia, produs în sistem ecologic, în punctul de lucru din comuna Mihai Bravu, jud. Giurgiu. Pe etichetă scrie ”Țară de orogine: România”, ardeiul fiind distribuit de Legume Fructe Roua Cooperativă agricolă.

Cartofii sunt din România, cel puțin trei produse: 1. ”cartofi roșii”, la pungă de 2 kg, 5,29 lei/punga; tot ”cartofi roșii”, 1,99 lei/kg și ”cartofi albi”, 1.79 lei/kg, ultimele două produse fiind livrate în cadrul programului Gusturi românești.

Mai departe: dovlecei, 4,29 lei/kg, gogoșari, 8,49 lei/kg. Varză albă, 2,49 lei/kg. Mix legume pentru supă, 600 g, 4,09 lei/kg. Păstârnac, pungă de 500 g, 5,99 lei. Usturoi românesc, 19,96 lei/kg, respectiv 12,99 lei/kg. Ceapă galbenă, 2,09 lei/kg.

Există și ceapă albă din Italia, 8,99 lei/kg. Țelina din Olanda, 5,99 lei/kg. Conopida din Olanda, 7,99 lei/kg.

Roșiile sunt din comuna Glodeanu Sărat, jud. Buzău.

Porțile hypermarketurilor s-au deschis pentru fermierii români pe măsură ce aceștia s-au organizat în cooperative agricole sau grupuri de producători. În acest fel, ei reușesc să furnizeze cantitățile necesare, la standardele cerute de magazin. Desigur, fermierii acuză practici neloiale din partea retailerilor. Uniunea Europeană a emis anul trecut o directivă privind aceste practici neloiale, document care trebuia transpus în legislația națională  până anul acesta, la 1 mai, dar Bucureștiul a întârziat procesul legislativ, sub amenințarea intrării României în procedura de infrigement.

prețurile afișate sunt din 4 septembrie 2021.

foto cover @Lantulalimentar.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment