Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a raportat recent respingerea mai multor loturi de fructe și legume din import, din cauza nivelurilor mari de reziduuri de clorpirifos, un pesticid interzis în Uniunea Europeană.

Prima notificare către RASFF, clasificată ca fiind gravă, a fost făcută de autoritățile din Olanda, în 17 august, după ce un importator a descoperit că un lot de portocale proaspete din Egipt avea de cinci ori mai multe reziduuri de clorpirifos, decât limita maximă admisă. Clorpirifos a fost găsit în portocale în proporție de 0,055 mg / kg – ppm, în timp ce nivelul de reziduuri maxim admis (LMR) este de 0,01 mg / kg – ppm, notează siteul freshplaza.com.

Utilizarea pesticidului Clorpirifos a fost interzisă în Uniunea Europeană după 1 ianuarie 2020 ( stocurile existente pe piață pot fi folosite până la epuizarea acestora ), dar pentru legumele și fructele aduse din țările terțe este acceptată o cantitatea de reziduuri infimă, de sub 0,01 mg/kg.

Portocalele din Egipt au fost distribuite în Olanda, Austria, Danemarca, Germania și Regatul Unit.

În aceeași zi, RASFF a raportat, de asemenea, descoperirea în Bulgaria a a unui lot de ardei din Turcia cu niveluri de clorpirifos de 0,277 +/- 0,139 mg / kg – ppm. În acest caz, ardeii au fost distruși de autoritățile de frontieră bulgare, împiedicând astfel ca marfa să ajungă la consumatori.

foto cover @pexels.com/Engin Akyurt


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment