Camera Agricolă Națională din Franța a înființat în fiecare departament unități de sprijin numite Réagir pentru a permite filialelor din teritoriu să fie și mai vizibile pentru fermierii aflați în dificultate, astfel încât să aibă reflexul de a veni să caute consilieri care să-i ajute, chiar înainte de a întâmpina greutăți.

Unitățile Réagir, dedicate dosarelor fermierilor aflați în dificultate, sunt gestionate de președintele Camerei de Agricultură sau de reprezentantul acestuia.

Camerele de agricultură oferă „serviciul” sau răspunsul adecvat pentru a găsi soluții și a oferi asistență personalizată, care variază de la un departament la altul, ținând seama de specificitățile regionale.

Pentru toți fermierii și viticultorii, sunt prezenți consilieri specializați pentru a evalua situația, o evaluare tehnică și economică, mediere sau ajutor de urgență pentru a face posibilă trecerea printr-o perioadă dificilă și restabilirea perspectivelor printr-un plan de acțiune personalizat.

„Susținem 4.000 de fermieri în fiecare an, pe care îi urmărim timp de aproximativ doi ani. Adică aproape 10.000 de fermieri  sunt monitorizați constant, dintre care 60% se descurcă bine prin recâștigarea solidității financiare în operațiunile lor” a subliniat Sébastien Windsor, președintele Camerei Agricole Naționale.

Proiectul unui for similiar în România a eșuat. O primă inițiativă a avut loc sub coordonarea unui fermier din județul Mehedinți, Cornel Stroescu, ales președinte al Camerei Agricole Naționale, care reușise să deschidă câteva filiale în teritoriu. Stroescu a intrat apoi în politică, fiind înscris pe listele Partidului România Unită, la alegerile parlamentare din 2016, dar nu a prins loc în legislativ. La 1 februarie 2017, a fost ales un nou președinte, fermierul Vasile Balcan.

Camera Agricolă Națională nu a funcționat însă efectiv, fiindcă nu a avut bază legală. Un proiect de lege se afla însă în Parlament, dar era ținut la sertar.

În 2020, un proiect de lege, asumat de deputați PSD, a fost votat de plenul Camerei Deputaților, dar la sesizarea președintelui Klaus Iohannis, Curtea Constituțională a declarat legea neconstituțională în întregime.

Camera Agricolă Națională, potrivit legislației europene, ar putea gestiona Fondurile mutuale, surse de sprijin financiar pentru fermierii păgubiți de intemperii.

În lipsa acestor Fonduri mutuale, fermierii apelează la guvern să acorde despăgubiri financiare, iar aceste ajutoare sunt manipulate politic, în sensul că partidele aflate la putere le plătesc în funcție de interesul electoral.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment