Primarul comunei Rădești, Alin Nicula, a declarat, citat de publicația aiudinfo.ro, că ”amenajarea spaţiului în care își vor desfășura activitatea viitorii angajați este finalizată urmând ca în aceste zile să înceapă procedura de achiziție a utilajelor”. Proiectul a fost anunțat încă de anul trecut, fiind finanțat, în mare parte, din fonduri europene, 85.000 de euro, la care se adăugă o contribuție locală de 37.000 de euro.

Fabrica de procesare și uscare a legumelor din Rădești va funcţiona în clădirea fostei mori de cereale, clădire care a fost reabilitată și modernizată integral. Alin Nicula spune că: „În momentul în care fabrica va intra în funcțiune va avea mai multe linii de procesare, printre care cele de: conserve de legume în oţet, conserve de legume în ulei, conservele de legume în saramură, conservele de fructe (compoturi şi gemuri), murături, rădăcinoase, lavandă, dar și de produse deshidratate sau chiar de produse congelate”.

”Va fi cea mai mare fabrică de acest fel construită în zona noastră și chiar dacă deocamdată produsele nu vor fi bio, cu siguranță că ele vor fi de calitate bună. Dorim să eficientizăm la maximum exploataţiile agricole din zonă şi în special ale legumicultorilor din localitățile Leorinț și Rădești, legumicultori care în ultimii 20 sau 30 de ani și-au făcut faimă în județul Alba și nu numai”, a mai declarat primarul Alin Nicula.

Lantulalimentar.ro a contacta doi legumicultori din comuna Rădești, pentru a afla opinia acestora despre proiectul demarat de primărie. Iată răspunsurile lor:

  1. Dragoș Deleanu: ”Merge proiectul, spațiul e amenajat deja. Voi fi interesat să le vând legume, desigur. Anul trecut am cultivat dovleac pentru copt. Am scos 17 tone. Am vândut 6 t și am aruncat 11 t. Produc și roșii, mă duc cu mașina în piața de gros Dezmir ( din Cluj Napoca, n.n. ). Acolo prețul poate să fie foarte mic sau să nu vinzi. Nu ești niciodată sigur. Roșiile sunt un produs perisabil. Sigur, am vândut, e ok. Ca să diversific producția, cultiv anul acesta și flori. Dacă se deschide fabrica, duc acolo legumele pe care nu le pot vinde la piață. Am 2000 mp de suprafață protejată”.
  2. Elena Ciucur: ”Eu vând în piață, la Aiud. Mai vin și acasă, oameni de la munte, am clienții mei. Cultiv roșii, ardei, ceapă. Acum, de Paști, mă pregătesc să vând salată, ridichi, pătrunjel, ceapă verde. Da, dacă se va deschide fabrica, voi vinde și acolo. Acum o săpătămână am renunțat la serviciu, lucram la o fabrică de încălțăminte din Aiud. Sunt nevoită să stau cu mama mea, care s-a îmbolnăvit. Lucrez în grădină numai eu și soțul meu”

foto cover Rădești, vedere aeriană, aiudinfo.ro


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment