update: 10:28

Încă două nave au fost autorizate să plece din Ucraina, încărcate cu materii prime agricole: nava „Sacura”, sub pavilion liberian, a fost autorizată să plece din portul Yuhzny din Ucraina cu o încărcătură de 11 mii de tone de soia și se îndreaptă spre Ravenna, a anunțat delegația ONU la centrul înființat la Istanbul – unde sunt și reprezentanți ai Turciei, Rusiei și Ucrainei – pentru a coordona exporturile din porturile ucrainene prin coridoare sigure din Marea Neagră.

Totodată, a fost autorizată și plecarea din Ucraina, portul Chornomorsk, a navei „Arizona”, care se îndreaptă spre orașul turcesc Iskenderun cu o încărcătură de peste 48 de mii de tone de cereale. Navele vor opri la Istanbul, unde vor fi inspectate de delegații centrului de coordonare și, dacă nu se constată probleme, pot continua apoi călătoria către destinațiile finale ( sursa: agricultura.it )

NAVI STAR, o navă destinată trasportului de materii prime, se află în prezent în Marea Marmara ( marinetraffic.com ) și se îndreaptă spre Irlanda, având la bord o încărcătură de 33.000 t de cereale din Ucraina. Nava a părăsit Odesa în 5 august și urmează să descarce, peste aproximativ două săptămâni,  în porturile Foynes și Dublin.

Ministrul ucrainean al Transporturilor, Oleksandr Kubrakov, a anunțat că, în 7 august, patru nave încărcate cu cereale au plecat din porturile ucrainene, cu o încărcătură totală de 170.000 t de materii prime agricole. Acestea sunt: MUSTAFA NECATI, HELENA, GLORY și RIVA WIND.

Aceste au fost precedate de alte patru nave ( inclusiv NAVI STAR ), puse în mișcare de la 1 august 2022, după semnarea acordului dintre Ucraina și Rusia cu Turcia și ONU ( în 22 iulie 2022 ) pentru reluarea exporturilor de cereale din nordul Mării Negre, după ce invadarea militară a Ucrainei de către armata rusă, în 24 februarie, a dus la blocarea porturilor ucrainene.

Cerealele transportate de prima navă, RAZONI, plecată din Odesa la 1 august, au fost însă refuzate de clientul din Liban. Ministerul ucrainean al Transporturilor a anunțat că traderul urma să caute alt cumpărător, din Liban sau din afara acestei țări. Potrivit marinetraffic.com, nava RAZONI se află, astăzi, 9 august, ancorată în portul turcesc Mersin, din estul Mării Mediterane.

foto cover NAVI STAR/timeofisrael.com


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)

Write A Comment