În perioada ianuarie-martie 2021, România a exportat ( export înseamnă în afara pieței comunitare ) 13.404 t de carne de vită, din care 13.276 t au fost animale vii, restul fiind carne congelată, organe, grăsimi, carne proaspătă, carne afumată, sărată sau uscată.

Aceasta este cea mai mare cantitate vândută pe piața extra-europeană în primele trei luni, în ultima decadă.

De pildă în aceeași perioadă a anului trecut, cantitatea exportată a fost 9446 t.

Cantitatea anuală exportată a variat între 20.718 t în 2014 și 56.177 t în 2017.

Anul trecut, în ciuda pandemiei covid-19, exporturile au scăzut numai cu 1.626 t, de la 42.487 t la 40.861 t.

Carnea de vită din România ajunge în Israel, Statele Unite, Iordania, Albania, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Hong Kong, Irak, Libia.

Creșteri semnificative au înregistrat și prețurile, față de anul trecut: 8,34% la categoria ”tăurași”, 10,22% la categoria ”vaci” și 3,25% la categoria ”vițele”.

Potrivit Comisiei pentru evaluarea carcaselor prețurile au fost în săptămâna 28 iunie – 4 iulie:

311,4 euro/100 kg, cat. tăurași

267,37 euro/100 kg, cat. vaci

287,06 euro/100 kg, cat. vițele.

Cele mai mari prețuri sunt în Italia, pt categoria tăurași, 4-7,06 euro/100 kg, în Franța, pentru cat. vaci, 349,18 euro/100 kg, și în Italia pentru cat. vițele, 460,64 euro/100 kg.


Dacă ți-a plăcut acest articol, sprijină și tu Lanțul Alimentar donând orice sumă aici: RO89RNCB0072170905570001 (RON)